Главно Свијет

Хан: „Прилагођавање границе“ треба да буде дио веће слагалице

THE WASHINGTON POST РЕКАО: ВЈЕРУЈЕМ ДА СУ У САД СРЕЋНИ ШТО ЈЕ ЕУ ПРЕУЗЕЛА ВОЂСТВО НА БАЛКАНУ
  • Поводом оцјена да би повлачење САД са водеће позиције у политици према Западном Балкану могло да дестабилизује тај регион, Хан је, како наводи The Washington Post, понудио другачији приступ: „То је нека врста лаганог враћања у нормалу. Чак 75 одсто трговинске размјене регион обавља са земљама ЕУСАД немају готово никакве пословне интересе у региону. САД су раније биле у вођству због НАТО интервенције… Ситуација се промјенила…
  • У овом тренутку нико не може да предвиди шта би могао да буде коначан исход. Могућа размјена територија би, у сваком случају, могла да буде, ако хоћете, посљедњи дјелић веће слагалице… Једини предуслов који смо поставили јесте да било какав билатерални споразум мора да допринесе миру и стабилности региона

ЕВРОПСКИ комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да би размјена територија између Србије и Косова могла да буде дио правно обавезујућег споразума, нагласивши да је једини предуслов за ЕУ да сваки споразум мора да допринесе миру и стабилности региона.

У разговору за The Washington Post, током недавне посјете САД, Хан је изразио наду да ће рјешење спора око имена Македоније послужити као претеча за рјешавање других конфликата на Западном Балкану, укључујући и застој у дијалогу Србије и Косова.

Говорећи о могућем прилагођавању границе, Хан је нагласио да би правно обавезујући споразум двије стране покрио и области шире од питања границе и да „један од кључних елемената будућег споразума мора бити поштовање мањинских права“.

„У овом тренутку нико не може да предвиди шта би могао да буде коначан исход. Могућа размјена територија би, у сваком случају, могла да буде, ако хоћете, посљедњи дјелић веће слагалице… Једини предуслов који смо поставили јесте да било какав билатерални споразум мора да допринесе миру и стабилности региона“, рекао је Хан.

По ријечима еврокомесара, политички споразум на уштрб других био ни неприхватљив за ЕУ.

Поводом оцјена да би повлачење САД са водеће позиције у политици према Западном Балкану могло да дестабилизује тај регион, Хан је, како наводи The Washington Post, понудио другачији приступ.

„То је нека врста лаганог враћања у нормалу“, рекао је додајући да 75 одсто трговинске размјене регион обавља са земљама ЕУ.

По мишљењу Хана, у питању је на неки начин само реакција на ситуацију на терену јер САД немају готово никакве пословне интересе у региону.

„САД су раније биле у вођству због НАТО интервенције… Ситуација се промијенила… Ако погледам у ширем временском оквиру, у региону има напретка. На пример, ако би на терену било неких сукоба између Србије и Косова, у прошлости би лако водило у насиље, док данас лидери узимају телефон и зову један другог“, рекао је Хан за The Washington Post.

Он је рекао да је током и непосредно после ратова 1990-их, Вашингтон а не Брисел био лидер политике према региону али да је данас другачије.

САД веома подржавају ЕУ у и око региона али вјерујем да су срећни што смо ми преузели вођство, додао је Хан.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар