Главно Свијет

Хиљаде Чеха у Прагу демонстрирало против владине политике

ТОК ПРОТЕСТА ПРЕКО ИНТЕРНЕТА ПРАЋЕН НА ТРГОВИМА ВИШЕ ДРУГИХ ЧЕШКИХ ГРАДОВА
  • Организациона група “Чешка на првом мјесту!” противи се ЕУ и НАТО и позива да ова централноевропска нација од 10,7 милиона становника буде војно неутрална. Демонстранти су држали у рукама и транспаренте попут “Завршите комедију”

ХИЉАДЕ Чеха протестовале су у центру Прага због владиног поступања у вези са растућим цијенама енергената, које се све више одражавају на буџете грађана како се зима приближава.

Демонстрације поводом државног празника на главном тргу у Прагу, које су организовале бројне крајње десничарске и маргиналне странке, укључујући комунисте, услиједиле су послије сличног протеста раније у септембру који је окупио десетине хиљада људи.

Организациона група “Чешка на првом мјесту!” противи се ЕУ и НАТО и позива да ова централноевропска нација од 10,7 милиона становника буде војно неутрална.

Чешка је чланица и ЕУ и НАТО-а.

Демонстранти су држали транспаренте попут “Завршите комедију”, а многи су махали чешким заставама.

„Влада има двије дужности: да обезбиједи нашу сигурност и економски просперитет. Ова влада не испуњава ниједну од ових обавеза”, рекао је један од организатора окупљенима на отварању протеста, који је преко интернета преношен на трговима у другим градовима.

Високе цијене енергије, подстакнуте ратом у Украјини, извршиле су притисак на владе широм Европе да ублаже удар растућих трошкова енергије за потрошаче и предузећа.

Актуелна влада десног центра премијера Петра Фијале усвојила је овог мјесеца низ мјера, укључујући финансијску помоћ компанијама и ограничења цијена електричне енергије за домаћинства.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар