Главно Федерација/БиХ

Хитно засједање Представничког дома без посланика СНСД, ДНС и СП

НА ДНЕВНОМ РЕДУ – ПРАВОСУЂЕ И МИГРАНТИ, КВОРУМ САМО ЗА РАСПРАВУ БЕЗ ОДЛУЧИВАЊА
  • Сташа КОШАРАЦ: Иза иницијативе групе посланика за сазивање хитне сједнице крије се опасна, противуставна и противзаконита намјера да се продужи технички мандат Савјету министара у којем сједе нелегитимни представници српског народа и Републике Српске

ДРУГА хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ почела је данас у Сарајеву, без присуства посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а.

Почетку сједнице не присуствује ни посланик СДС-а Мирко Шаровић, тако да ова сједница има кворум за одржавање, али не и за одлучивање.

На дневном реду су двије тачке – актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ с акцентом на обавезе из препорука Европске комисије и информација Савјета министара о контроли и управљању приливом масовног броја миграната и избјеглица у БиХ с освртом на актуелну безбједносну и хуманитарну ситуацију на подручју Унско-санског кантона.

Сазивање хитне сједнице тражило је 14 посланика из СДП-а, СББ-а, Наше странке, СДС-а, ПДП-а, А-СДА, ПДА и Независног блока.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је јуче Срни да се иза иницијативе групе посланика за сазивање хитне сједнице овог дома крије опасна, противуставна и противзаконита намјера да се продужи технички мандат Савјету министара у којем сједе нелегитимни представници српског народа и Републике Српске.

Посланик ДНС-а Ненад Нешић рекао је јутрос Срни да ни он, из истих разлога, не жели да присуствује овој сједници.

(Срна)

Сједница прекинута – није усвојен ни дневни ред

ПОДИЈЕЉЕНОСТ посланика око тога треба ли разговарати о стању у правосуђу доминирала је расправом о дневном реду хитне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине. На крају дневни ред сједнице није био усвојен јер није било већине из Републике Српске те је сједница прекинута.

Наиме, на дневном реду била је актуелна ситуација у правосудним институцијама БиХ с акцентом на обавезе из препорука Европске комисије, а као материјал предложен је Извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) за прошлу годину, а ту институцију потреса афера у којој се први човјек Милан Тегелтија доводи у везу с коруптивним радњама у кривичним истрагама.

Овакав материјал био је споран посланику Странке демократске акције (СДА) Шемсудину Мехмедовићу који је упозорио да до сада нити један извјештај ове независне институције није добио подршку посланика те сматра да су чланови те институције требали до сада нешто урадити у том смислу.

Упозорио је и на чињеницу да предсједник Милан Тегелтија не присуствује сједници, с тим се сложио посланик Савеза за бољу будућност (СББ) Дамир Арнаут, али уз објашњење да управо чињеница што Тегелтије нема постоји потреба да се о овоме говори.

Мехмедовићу је одговорио посланик Социјалдемократске партије (СДП) Саша Магазиновић који је казао да овакав материјал за сједницу није достављен од Вијећа министара БиХ или Предсједништва БиХ него су посланици пронашли извјештај на веб страници, али то не спрјечава друге посланике да приложе свој материјал.

Скидање те тачке с дневног реда одмах на почетку сједнице затражио је посланик Хрватске демократске заједнице (ХЏ) Никола Ловриновић који је уз констатацију да постоје проблеми у правосуђу, нагласио да је немогуће о томе данас разговарати јер нема ни оних који ће одговорити на питања.

Посланик СДА Адил Османовић оцијенио је да предсједавајућа Дома Борјана Кришто (ХЏБиХ) треба сазивати сједнице тог дома јер су политаканстке изјаве оних који не долазе на сједницу, зато је позвао да се сједнице сазивају па да се види ко врши опструкцију те да се види има ли тај дом капацитет да ради.

Напоменуо је да не постоје реални разлози за несазивање сједнице, али Кришто је потом појаснила да сједнице сазива Колегиј, а не она сама.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар