Главно Федерација/БиХ

Инцко има намјеру да „цијелом свијету“ пријави мурале посвећене Младићу

ТВРДИ ДА ЈЕ – ДА БИ СЕ „ЛИЧНО УВЈЕРИО“ – ОБИШАО ФОЧУ, КАЛИНОВИК, НЕВЕСИЊЕ...
  • Послије обилазака изјавио: „Након шока, грча и невјерице које сам осјетио у овом градићу с пуно великих мурала са великим ратним злочинцима, схватио сам да је нужно послати СОС широм цивилизованог свијета умјесто да молим и призивам начелничку разборитост, како у Фочи тако и у Калиновику, Невесињу и другдје

ОДЛАЗЕЋИ високи представник у БиХ Валентин Инцко саопштио је да је одлучио да лично обиђе све локације у БиХ на којима се налазе мурали са ликом ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића.

– И Калиновик, и Невесиње, и Градишку, и Гацко, па и овај посљедњи у Фочи. Намјеравао сам, након изрицања правоснажне пресуде, послати писмо општинским начелницима са захтјевом да наложе уклањање провокативних мурала – навео је Инцко.

Додао је да није могао да вјерује када је прочитао 20. априла ове године на једном порталу да је Ратко Младић у Фочи добио мурал дужине 25 метара.

Нагласио је да је отишао ових дана у Фочу, гдје је „намјеравао да разгова са младим начелником након што лично провјери како доиста изгледа мурал посвећен Младићу“.

– Но, након шока, грча и невјерице које сам осјетио у овом градићу с пуно великих мурала са великим ратним злочинцима, схватио сам да је нужно послати СОС широм цивилизованог свијета умјесто да молим и призивам начелничку разборитост, како у Фочи тако и у Калиновику, Невесињу и другдје – категоричан је Инцко.

Наглашава де је ситуација данас толико накарадна да можемо сачинити „туристичку карту топ градова у БиХ са муралима ратним злочинцима“.

– Фоча је ту засигурно међу „првацима’“. Бројне су и велике и мале улице и тргови у Републици Српској названи по правомоћно пресуђеним ратним злочинцима, али и по онима који су успјели избјећи руку правде, а њихове злочине су документовале и ТВ камере. Ове седмице се широм свијета, километрима далеко од БиХ, одржавају комеморације жртвама сребреничког геноцида. Од најудаљеније Аустралије, преко Канаде до хрватског Сабора присјећају се сребреничке трагедије – наглашава високи представник.

Додао је да „истовремено док се цијели свијет с пијететом и поштовањем сјећа сребреничких жртава, у БиХ или прецизније ентитету Република Српска, свједочимо штовању и величању архитеката тих злочина, осуђених ратних злочинаца, негирању геноцида у Сребреници, релативизацији хисторијских чињеница, итд“.

– И све то сваким даном све више и више. Да ли је Савјет за имплементацију мира имплементирао мир у БиХ? Могу ли се по цијелом свијету комеморирати сребреничке жртве, а у БиХ величати њихов крвник који усред Фоче с насликаном главом од два метра сваком нормалном човјеку леди крв у жилама. Укључујући високог представника. Ко ће се у таквим условима вратити у тај град? Спроводи ли се тако Анекс 7 Дејтонског споразума!? – пита Инцко.

Закључио је да међународна заједница што прије треба размотрити могуће даље кораке.

– Величање ратних злочинаца је неприхватљиво у цивилизованом свијету, и то мора имати посљедице – рекао је Инцко.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар