Главно Федерација/БиХ

Инцко провјеравао шта о његовом мишљењу о стању у БиХ мисле Лаура Кован и Метју Палмер

РЕКАО ИМ ДА БХ-ПОЛИТИЧАРИ СВЈЕСНО ПРОДУБЉУЈУ КРИЗУ ДА БИ ДОБИЛИ ВИШЕ ГЛАСОВА У ОКТОБРУ
  • Високи представник у Вашингтону говорио о важности ангажмана ЕУ и САД како би помогли политичарима у БиХ да дођу до рјешења за спровођење одлуке Уставног суда БиХ којом је наложена измјена одредби Изборног закона везаних за начин бирања заступника у Дом народа парламента Федерације БиХ

ВИСОКИ представник међународне заједнице за Босну и Херцеговину, Валентин Инцко, упозорио је да политичари у тој земљи свјесно продубљују кризу рачунајући да ће им то донијети више гласова на предстојећим изборима.

Инцко је овакву тврдњу изнио током сусрета које је у Вашингтону од почетка ове седмице имао са званичницима америчке администрације уочи подношења редовног извјештаја о стању у БиХ, који ће 8. маја поднијети Савјету безбједности УН, саопштено је данас из Канцеларије ОХР у Сарајеву.

Инцко је о актуелном стању у БиХ разговарао с посебном савјетницом потпредсједника САД за Европу и Русију, Лауром Кован и са вршиоцем дужности замјеника помоћника државног секретара Метјуом Палмером.

Високи представник истакнуо је важност ангажмана ЕУ и САД како би помогли политичарима у БиХ да дођу до рјешења за спровођење одлуке Уставног суда БиХ којом је наложена измјена одредби Изборног закона везаних за начин бирања заступника у Дом народа парламента Федерације БиХ.

О тим измјенама челници бошњачких и хрватских политичких странака преговарају мјесецима и ово питање и даље није ријешено иако ће избори бити расписани наредне седмице, а одржаће се највјероватније 7. октобра, пренијела је регионална Н1 тв.

Инцко је става да је ово питање „кључни политички приоритет за домаће актере“.

„Општи избори у октобру као и њихови резултати, морају бити проведени у најбољем реду и без ометања како се БиХ не би суочила с даљњим кашњењима када су у питању преко потребне реформе“, казао је Инцко.

Високи представник је притом упозорио на негативну реторику која „додатно трује и отежава ионако напету предизборну атмосферу“.

„У недостатку искрене жеље да се баве питањима која су од истинског значаја за свакодневни живот грађана, политичари сију раздор и користе штетну реторику у настојању да добију поене у предизборној кампањи. Потребе грађана су свима познате. Они желе бољи живот, економски просперитет и да им дјеца остану у БиХ“, казао је Инцко.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар