Главно Федерација/БиХ

Инцко: Трећи ентитет у БиХ је нешто што је потпуно нереално

У ИНТЕРВЈУУ ЗАГРЕБАЧКОМ „ВЕЧЕРЊЕМ ЛИСТУ“ БРАНИО БИСКУПА КОМАРИЦУ ОД ДОДИКА
  • „У међународној заједници нема разумијевања за такав потез. Међутим, увијек сам сматрао да људи требају бити изузетно великодушни једни према другима. Ту мислим и на однос према Хрватима. Али, и на однос Хрвата према Србима, на примјер, у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје Срби не постоје у Уставу, успркос одлуци Уставног суда која је донесена прије сад већ 10 година“

ТРЕЋИ ентитет нешто је потпуно нереално. То је повремено врућа тема за медије и често се за тим посеже у предизборним кампањама, али једини конкретан резултат таквих активности повећане су тензије, каже у интрвјуу за Вечерњи лист високи представник у БиХ Валентин Инцко.

– Такве свеобухватне промјене захтијевале би сугласност представника сва три конститутивна народа. Једноставно не видим да би до тога могло доћи. У међународној заједници нема разумијевања за такав потез. Међутим, увијек сам сматрао да људи требају бити изузетно великодушни једни према другима. Ту мислим и на однос према Хрватима. Али, и на однос Хрвата према Србима, на примјер, у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје Срби не постоје у Уставу, успркос одлуци Уставног суда која је донесена прије сад већ 10 година, каже Инцко.

Он је коментирао и Додикове нападе на бискупа Фрању Комарицу.

Бискуп Фрањо Комарица

– Бањалучки бискуп монс. др. Фрањо Комарица велик је човјек, једна од ријетких моралних вертикала ових простора. То је мој став, али рекао бих и опћа перцепција тог пастира који се већ два и пол десетљећа несебично бори за права католика, али и за једнакоправност свих људи у БиХ. Кад сусретнете његове жупљане, редовно ћете чути ријечи које није лако заборавити. Казат ће вам како им је бискуп цијели рат говорио: „Ваше најјаче оружје је круница, молите се за своје непријатеље.“ Став његових жупљана дефиниран је, њихов бискуп је миротворац, хуманист и заслужује Нобелову награду за мир. На жалост, кад предсједник Додик изјави да му забрањује да „лаје“ по свијету о Републици Српској, онда сумњам да би такве изјаве на бискупов рачун подржали бањалучки Срби, чак и Додикови гласачи.

Таквим изјавама неко увијек више каже о себи него о некоме другом. Принципијелно могу само рећи да рјечник који је предсједник Додик користио против бискупа Комарице није достојан предсједничке позиције. Тако се не стјече слава. Иначе, као што вам је засигурно познато, бискуп је веома критичан и према ангажману међународне заједнице у одрживом повратку Хрвата у Бањалучку бискупију или генерално у Републику Српску. Нажалост, једним дијелом могу се сложити с бискупом. И ја сматрам да међународна заједница није увијек довољно учинила на плану одрживог повратка прогнаних, односно у провођењу Анекса 7 Дејтонског споразума. И у бањалучкој регији, али и генерално, а то је и наша обавеза.

(vijesti.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар