Главно Федерација/БиХ

Иванић: „Поспремање у БиХ“ углавном ће се ограничити на Федерацију БиХ

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ РЕКАО ДА ЈЕ ПРОТИВ ПОЈАВЕ ТРЕЋЕГ – ХРВАТСКОГ – ЕНТИТЕТА У БиХ

ЧЛАН Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић у интервјуу за Дојче Веле, између осталог, говорио је и о „трећем ентитету“ у БиХ.

„Против трећег ентитета јесам јер трећи ентиет значи распакивање Дејтона. То значи да се то не може урадити у оквиру Дејтонског споразума. Трећи ентитет вјероватно значи да би се укинуло ентитетско гласање, а тиме би Република Српска изгубила значајан дио“, рекао је Иванић, а потом додао:

„У таквим условима то би значило да Република Српска губи озбиљан инструмент којим утиче на односе и одлуке на нивоу БиХ. Зато мислим да то не треба радити. И зато је мој став да је то питање унутрашњих односа у Федерацији. Они су сами произвели тај проблем и они сами требају тај проблем да ријеше. Ми никоме не треба да држимо страну у томе“.

На констатацију новинара да је неколико пута изјавио да је на дневном реду „поспремање Балкана“ Иванић је рекао да ће БиХ доћи на дневни ред, прије свега због неријешених питања у Федерацији БиХ.

„То су питања која ће бити јако, јако оптерећујућа и која се неће лако ријешити и због тога мислим да је то ствар која ће, по мом увјерењу, произвести увлачење међународне заједнице у рјешавање питања БиХ. Ја искрено мислим да је тешко очекивати неке огромне заокрете у односу на Дејтонски споразум. Не видим шта би то могло бити. Не видим да ће постојати јединство великих сила да се дође до неког другачијег рјешења од овога што имамо. Зато мислим да ће се то поспремање прије свега ограничити на односе унутар Федерације, а да се неће толико дирати цјелокупни садржај Дејтонског споразума. И мислим да ће то мање више остати исто као што је и сада.

(Дојче Веле)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар