Главно РС и матица

Из Србије у Албанију – и обратно – прије краја 2019. само уз личну карту

ЕВО ШТА СУ У ОХРИДУ ДОГОВОРИЛИ ЗОРАН ЗАЕВ, АЛЕКСАДАНР ВУЧИЋ И ЕДИ РАМА
  • Договорено је да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз посједовање личне карте, са заједничким радним дозволама које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура
  • Слободан и брз проток роба ће се подстаћи кроз увођење 24-о часовног радног времена свих инспекцијских служби са акцентом на фотосанитарној и ветеринарској инспекцији
  • Договорени „мини Шенген“ подразумијева и да странци који дођу у Београд могу без додатних виза да путују у остале земље чланице ове иницијативе и обратно

СAMO мјесец дана од покретање иницијативе за успостављење региона без баријера за слободу кретања робе, људи, услуга и капитала између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније назиру се први конкретни кораци у том смјеру, које су синоћ, како сазнаје Танјуг, у Охриду договорили предсједник Александар Вучић и премијери Еди Рама и Зоран Заев.

Вучић, Заев и Рама су, према Танјуговим информацијама, постигли договор о конкретним мјерама које ће допринијети развоју и расту три земље.

Кључно питање за сваког инвеститора је политичка и економска стабилност, а не постоји боља порука о стабилности региона од заједничког наступа земаља у региону и креирања јединственог тржишта.

Слобода кретања, како је констатовано, имала би вишеструке ефекте и максимизује конкурентност цијелог региона, који има потенцијал од 12 милиона становника.

Договорено је да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз посједовање личне карте, са заједничким радним дозволама које ће омогућити људима да раде у све три земље без додатних процедура.

Ова мјера ће директно подићи доступност радне снаге што ће довести до повећања атрактивности цијелог региона за привлачење нових инвестиција.

Компаније које буду долазиле у једну од земаља неће морати да брину о радној снази, јер ће моћи без додатних процедура да доводе потребну квалификовану радну снагу из све три земље.

Слободан и брз проток роба ће се подстаћи кроз увођење 24-о часовног радног времена свих инспекцијских служби са акцентом на фотосанитарној и ветеринарској инспекцији.

Планирано је и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе са акцентом на увођењу система са што мање „папира“, који би био у складу са стратегијом дигиталног развоја земље.

Такође је предвиђено и међусобно признавање професионалних квалификација у оквиру земаља чланица иницијативе, те и подстицање размене студената и покретање заједничких пројеката за истраживање и развој.

Исто тако предвиђено је да се успостави „мини Шенген“, то јест да странци који би дошли у Београд могу без додатних виза да путују у остале земље чланице ове иницијативе и обратно.

Тако ће Србија и Албанија, како је планирано, прије краја године увести могућност путовања својим грађанима само уз личну карту.

Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, даље, планирају јачање прекограничне сарадње у области борбе против транснационалног криминала и тероризма путем сарадње у области миграције и помоћи у ванредним ситуацијама.

Што се протока капитала тиче она је део заједничке иницијативе али подразумијева компликовану процедуру имплементације и измјену великог дијела законодавног оквира из области тржишта капитала, пореског и финансијског система.

Три земље направиће сопствена правила у многим областима и тако унаприједити своју атрактивност и сарадњу, те ова иницијатива тиме може постати најважнија политичка иницијатива у 21. вијеку.

На састанку у Охриду све четири слободе ући ће у акциони план, који треба до идућег састанка 21. децембра у Албанији, да донесе конкретне резултате.

Важан податак је, након што је ЕУ зауставила процес проширења на Западни Балкан, да су САД подржале иницијативу за бољу сарадњу у региону, која је отворена за све земље региона.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар