Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић: Изостало потписивање заједничке изјаве о путу БиХ

ЛИДЕРИ ПАРЛАМЕНТАРНИХ СТРАНАКА РАЗГОВАРАЛИ У САРАЈЕВУ СА ЈОХАНЕСОМ ХАНОМ
  • „СДА је била спремна да га потпише. Али, за неке је недовољно прецизан, за неке има беспотребне и неприхватљиве формулације. Сви су прихватили да је добра база“

БАКИР Изетбеговић, предсједник Странке демократске акције, изјавио је након састанка страначких лидера и европског комесара Јоханеса Хана да није потписана заједничка изјава насловљена као „Опредјељење Босне и Херцеговине: На путу према новој агенди за социоекономске реформе“.

Изетбеговић је казао да су сви учесници састанка заједничку изјаву поздравили као добру базу за наставак разговора, али да није постигнут договор да се ставе потписи.

„Занимљиво је било сједити међу 19 предсједника парламентарних странака, била је то мала БиХ. Папир, нажалост, данас нисмо потписали. СДА је била спремна да га потпише. Али, за неке је недовољно прецизан, за неке има беспотребне и неприхватљиве формулације. Сви су прихватили да је добра база, али да мора бити свеобухватнији и прецизнији“, казао је Изетбеговић.

Он није желио да говори коме тачно није било прихватљиво, али је на питања новинара казао да сматра да је изјава била прихватљива за СНСД и ХДЗ, док није за странке које ће вјероватно бити у опозицији.

На састанку се говорило се и Блоку 7 и кориштењу лигнита.

„Ако БиХ буде користила тај ресурс мораће да издваја милијарду евра доприноса ЕУ због тога што прави еколошки проблем. Замолио сам га (Хана), а остали су се сложили, да ЕУ има еластичнији приступ. Није проблем колико спалите угља, већ колико створите еколошког проблема. Напримјер, у Бановићима треба да буде термо-блок без димњака“, казао је Изетбеговић.

Он је нагласио да Блок 7 неће правити еколошки проблем Европи.

„Смањићемо емисију проблематичних честица и радићемо даље с ЕУ на томе. Морамо искористити наш ресурс и имати енергетску сигурност у БиХ.“

На питање о формирању власти на државном нивоу лидер СДА је казао да се сви слажу да не треба уцјењивати, а онда ентитетски ниво каже да БиХ неће наставити НАТО путем.

„Треба се кретати ка чланству у НАТО-у о чему ћемо одлучивати. За мене је легитимно да ентитетски ниво, односно Скупштина РС, предложи војну неутралност БиХ и да то буде размотрено на надлежним нивоима“, изјавио је.

Изетбеговић је прокоментарисао и помјерање одржавања Конгреса СДА:

„Имамо мјесец рамазан, па љетне мјесеце када су годишњи одмори. Требају нам 3-4 мјесеца да направимо конгресне припреме, намјеравамо да урадимо темељиту промјену статута и то не можемо стићи до 26. маја када пада средина рамазана“.

(Klix.ba)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар