Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић позвао муслимане из дијаспоре да пробосанском блоку у Српској обезбиједе 80.000 гласова

ХРВАТИМА ИЗ ЛУКСЕМБУРГА ЗАПРИЈЕТИО ДА НЕЋЕ ДОБИТИ НИШТА АКО ХДЗ НЕ БУДЕ ЗА КОМПРОМИС
  • Оним који су га слушали рекао и да је Дејтонски  споразум тобоже предвидио измјене његовог Анекса IV, односно Устава БиХ. Као главну опасност по Босну означио „сецесионистичке политике које предводи СНСД“ и оптимистички објавио да „Додик не може побиједити“
  • Син Алије Изетбеговића је у на трибини у Луксембургу рекао и ово: „„Становници БиХ су прије неколико вијекова били један народ, Бошњани, Добри Бошњани, а нације су се формирале у 19. и 20. вијеку. То је био лов на душе људи и о томе постоје јасни трагови. Босанци су способни, храбри људи, ратници, духовити. У Отоманском царству су, од укупно 602 године, чак 114 година велики везири били људи из Босне“

У ЛУКСЕМБУРГУ је одржана свечана трибина на којој се присутнима обратио замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је током обраћања истакао да вријеме бржих и олакшаних комуникација омогућава и снажнију везу између Босне и Херцеговине и њене дијаспоре, те да је увјерен да ће се дио дијаспоре једног дана почети враћати у своју земљу, пише Кликс.

– Босна вас воли, Босна вас чека да се вратите. Морамо направити уређен систем, савладати отпоре. Морамо направити модерну и ефикасну државу, земљу владавине закона, која гарантује једнакост људи, и омогућити повратак свакоме ко то жели – поручио је Изетбеговић.

БиХ, истакао је, може да збрине двоструко већу популацију у односу на тренутну. Изетбеговић је у том контексту издвојио пољопривредне, енергетске и друге ресурсе којима БиХ располаже. Говорећи о историји БиХ, указао је на специфичност земље, а њену вјерску и етничку разноликост је оцијенио као једно од највећих богатстава.

– Становници БиХ су прије неколико вијекова били један народ, Бошњани, Добри Бошњани, а нације су се формирале у 19. и 20. вијеку. То је био лов на душе људи и о томе постоје јасни трагови. Босанци су способни, храбри људи, ратници, духовити. У Отоманском царству су, од укупно 602 године, чак 114 година велики везири били људи из Босне – казао је Изетбеговић, преноси Фена.

Подсјетио је замјеник предсједавајућег Дома народа ПСБиХ да су „Бошњаци током посљедње агресије били суочени са физичким нестанком, а држава БиХ под пријетњом уништењем.“

Данас је, подсјетио је, годишњица Дејтонског мировног споразума, у којем су предвиђене измјене његовог Анекса IV, односно Устава БиХ. У том процесу су, како је казао, учествовали сви парламентарци, па и они из СНСД Милорада Додика.

Говорећи о актуелним потешкоћама са којима се БиХ суочава, Изетбеговић је издвојио сецесионистичке политике које предводи СНСД. Истакао је да такве политике пријете миру и стабилности у БиХ.

– Штетност те политике је страховита. Она је упропастила стотине хиљада судбина младих људи, који су напустили земљу, а нарочито РС. Не може Додик побиједити. Може нас увести у неки лимб, кризу, али не може побиједити – поручио је Изетбеговић.

Такође је указао на настојања СНСД и ХДЗ БиХ да цијели пробосански блок, који има 60 посто руку у Парламенту БиХ, сузбију у имагинарну “бошњачку квоту” од 33 одсто. Говорећи о измјенама Устава и изборног законодавства, Изетбеговић је поновио да је нужно промјенити овлаштења и надлежности домова народа, а да је могуће ријешити и питање избора чланова Предсједништва БиХ.

– Ако ХДЗ не буде спреман на компромис, онда неће добити ништа – казао је Изетбеговић.

Изетбеговић је позвао дијаспору да се региструје и гласа на предстојећим изборима, нарочито у Српској, гдје ће пробосанске странке, како је казао, коначно понудити јединствену заједничку листу.

– Нама треба 80.000 гласова у РС, да у Народној скупштини РС-а добијемо 10 или 12 мандата. Када то урадимо, онда је друга прича у БиХ. То је један дан у четири године. Бирајте кога год хоћете, али бирајте оне који воле БиХ – поручио је Изетбеговић.

Манифестацији су организовали Бошњачко удружење ЦЦИН и Центар за дијаспору “Мрежа”.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар