Вјере Главно

Јоаникије: Добри су и Закон о вјерама и Темељни уговор, али се умногоме не поштују

МИТРОПОЛИТИ ГОВОРИО У БУДВИ НА НАУЧНОМ СКУПУ „САВРЕМЕНО ДРЖАВНО-ЦРКВЕНО ПРАВО“
  • „Крше се од оних који би требало највише да промовишу право. Таква је ситуација, није нам то ништа непознато“

ЗАКОН о слободи вјероисповијести и Темељни уговор који је потписан између Цркве и државе Црне Горе важна су достигнућа, али изгледају као мртва слова на папиру јер се много тога не поштује, рекао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије на научном скупу „Савремено државно-црквено право“ у Будви.

– Отприлике да ћемо морати још дуго времена да се боримо за своја вјерска права. Наравно, све оно што тражимо за нас, за Српску православну цркву, та иста права заступамо и за све остале традиционалне цркве и вјерске заједнице – рекао је митрополит Јоаникије.

Он је указао да се правни акти, колико је год права и правде, уговора и резолуција, све мање поштују и веома често крше.

– Крше се од оних који би требало највише да промовишу право. Таква је ситуација, није нам то ништа непознато – нагласио је митрополит на почетку тродневног скупа који се одржава у организацији СПЦ и уз помоћ општине Будва.

Владика Јоаникије је подсјетио да је први велики научни скуп правника о теми односа Цркве и државе одржан 2015. године, те да је то имало изузетно позитивне посљедице у Црној Гори.

– Борећи се за правду и користећи знања најбољих правника из наше отаџбине и из иностранства, савјетујући се са многим умним људима, ми смо знали да истакнемо свој захтјев у оно вријеме када смо били потпуно обесправљени – рекао је владика.

Јоаникије је додао да су свештеници, не само уз помоћ правника, него и сами научили да се боре за своја вјерска права.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар