Главно РС и матица

Јовановић: САД желе доминацију, али је њихов повратак на Балкан – неостварив

НАГЛАСИО: „ОКОЛНОСТИ СУ СЕ ПРОМЕНИЛЕ – НИШТА НИЈЕ КАО ДЕВЕДЕСЕТИХ“
  • Њихов циљ је да увуку Србију у НАТО и без тога неће дозволити да Србија буде део ЕУ. Зато су њихове приче да разумеју нашу неутралност само тактика

БИВШИ шеф дипломатије Савезне Републике Југославије Живадин Јовановић сматра да није остварива америчка прича о повратку на Балкан јер су се сада околности промијениле, без обзира на позицију доминације са које САД увијек крећу.

Јовановић истиче да стил изасланика предсједника САД за Западни Балкан Габријела Ескобара није нов за америчке званичнике.

– Србија има потписане стратешке уговоре са Русијом и Кином и ове две земље су се позиционирале у свету. Ништа није као деведесетих /година прошлог века/. Зато сада иду са застрашивањима, али нису реална њихова очекивања да све конце могу држати у својим рукама и вући потезе како желе – рекао је за Вечерње новости Јовановић, коментаришући Ескобаров иступ пред Конгресом.

Он је нагласио да амерички циљеви да доминирају Балканом нису нови и да су они свјесни геостратешког положаја региона.

– Њихов циљ је да увуку Србију у НАТО и без тога неће дозволити да Србија буде део ЕУ. Зато су њихове приче да разумеју нашу неутралност само тактика – рекао је Јовановић.

Ескобар је у иступу пред Конгресом, између осталог, рекао да очекује да се дијалог Београда и Приштине оконча „идеално међусобним признањем“ као и да је „захваљујући његовој молби, упућеној одређеним политичким актерима у Републици Српској пропала идеја српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да јединственим наступом одбрани Републику Српску“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар