Главно РС и матица

Јовановић: Страхујем да је постало неповратно оно „Нека је вечна слава Француској које више нема”

ПРЕДСЈЕДНИК ДСС ПОВОДОМ ЗАСТАВЕ „КОСОВА“ У НОТР ДАМ ПИСАО АМБАСАДОРУ Ф. МОНДОЛОНИЈУ
  • Милош ЈОВАНОВИЋ: „Да ли сте, Ваша екселенцијо, као неко ко представља француску државу и заступа њене интересе у Србији, упозорили званични Париз да се не брука прекрајањем историје и истицањем заставе тзв. Косова, лажне државе која није ни постојала у време српских и савезничких победа у Великом рату, нити постоји данас, нити ће икада постојати? Земља коју представљате се осрамотила пред сопственом војском из Великог рата и још једном се показала недостојном своје историје»

ПОВОДОМ истицања заставе „Косова“ у катедрали Нотр Дам, амбасадору француске у Београду, Фредерику Мондолонију, отвореним писмом се обратио предсједник Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Написао му је: „Вест о истицању заставе сецесионистичког Косова упоредо са заставама држава учесница и победница у Првом светском рату у катедрали Нотр Дам невероватна је и апсолутно скандалозна.

Да ли сте, Ваша екселенцијо, као неко ко представља француску државу и заступа њене интересе у Србији, упозорили званични Париз да се не брука прекрајањем историје и истицањем заставе тзв. Косова, лажне државе која није ни постојала у време српских и савезничких победа у Великом рату, нити постоји данас, нити ће икада постојати?

Да ли сте, Ваша екселенцијо, упозорили званични Париз да овим срамним и бедним чином понижава себе и своју земљу, а не Србију?

То се, екселенцијо, од Вас очекивало тим пре што бисте морали да познајете историју земље домаћина.

Веома добро знате да је српски народ према француском народу и држави гајио пријатељска осећања, иако не увек оправдано. Знате да је на месту на којем се пре тога налазио споменик Карађорђу Петровићу подигнут споменик Захвалности Француској, у знак пријатељства због њене помоћи у Првом светском рату. Знате и за Албанску голготу српске војске и њено херојство. Mогли бисте о томе да читате и у мемоарима великог француског маршала и српског војводе Луј Франше д’ Епереа, командантa савезничких армија на Солунском фронту.

Уместо тога, земља коју представљате се осрамотила пред сопственом војском из Великог рата и још једном се показала недостојном своје историје.

Када већ не знате своју историју, знајте, Ваша екселенцијо, да ћете, као земља, заслужити своју судбину. Она ће се у најбољем случају огледати у грађанском рату, у најгорем, у исламизацији и дефинитивном нестајању са историјске позорнице једног народа „беле расе, грчке и латинске културе и хришћанске вере“, каквим га је некада описао Шарл де Гол.

Иако још није касно да се промени срамна одлука о истицању заставе тзв. Косова међу заставама земаља учесница у Првом светском рату, страхујем, Ваша екселенцијо, да је натпис на црном платну, којим је некада прекривен споменик Захвалности Француској због учешћа Ваше земље у НАТО агресији, неповратно тачан: „Нека је вечна слава Француској које више нема“ – упозорио је Јовановић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар