Главно Свијет

Корушки жупан тражи од канцелара Курца да спријечи усташке инциденте код Блајбурга

НА КОМЕМОРАЦИЈУ ЋЕ ДОЋИ ТУЖИОЦИ КОЈИ ЋЕ ЗА УСТАШКЕ СИМБОЛЕ ИЗРИЦАТИ КАЗНЕ

КОРУШКИ жупан Петер Кајсер послао је канцелару Себастиану Курцу писмо у којем апелује да се заштити „међународна репутација Аустрије“, коју би догађаји на Лојбашком пољу код Блајбурга 18. маја могли нарушити, те да савезна тјела примјене закон о јавном окупљању и спријече инциденте који се очекују, пише данас „Вечерњи лист“.

Покрајинска влада Корушке јуче је прихватила резолуцију града Блајбурга у којој се тражи примјена мјера и правног оквира како „локално становништво не би било угрожено“ због нереда који се очекују на комеморацији припадницима усташких снага погинулим на крају Другог свјетског рата.

Наиме, већ су заказана четири протестна скупа против хрватске комеморације, пише „Вечерњи лист“, пренијела је Хина.

Надаље, Град Блајбург упозорава, а савезна држава се слаже, да постоји врло оправдана бојазан да би догађаји „могли урушити репутацију Блајбурга, Корушке и Аустрије“.

У резолуцији се не говори против комеморације мртвима већ против „злоупотребе догађаја од екстремистичких (десничарских) група“.

Блајбуршку резолуцију жупан Петер Кајсер прослиједио је у Беч канцелару, затраживши подршку федералних тијела, посебно Министарства унутрашњих послова, јер се „само примјеном Закона о окупљању може спријечити окупљање присталица усташког режима и других десничарских група у Блајбургу 18. маја“.

„Закон је у надлежности федералних тијела и Корушка нема правна овлашћења у том контексту“, рекао је јуче Кајсер.

Он је истакао да се с министром правосуђа договорио да на комеморацију дођу тужиоци који би одмах реаговали на кршење закона о недозвољеним симболима, пише „Вечерњи лист“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар