Главно Странке

Кошарац: Добровољачка је доказ да је муслиманска страна жељела рат у БиХ по сваку цијену

„СРБИ СУ ИЗГУБИЛИ ПОВЈЕРЕЊЕ У РАД НАМЕТНУТИХ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА НА НИВОУ БиХ“
  • „Процесуирањем случајева Добровољачка и Тузланска колона, као и бројних других злочина које су над Србима починиле муслиманске и хрватске војне и паравојне формације у периоду од марта до маја 1992. године, разоткрио би се лажни мит о наводној агресији на БиХ. Зато Тужилаштво БиХ и данас ћути о злочинима над припадницима некадашње ЈНА у Добровољачкој и Тузланској колони“

ЧЛАН Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да злочин над припадницима некадашње ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године, укључујући и убиства војника у Добровољачкој улици, представљају несумњив ратни злочин који српски народ у Републици Српској и БиХ никада неће заборавити.

„Институције Републике Српске трајно ће обиљежавати ове датуме и осуђивати овај злочин, како, прије свега, због породица жртава тако и због чињенице да Добровољачка јасно доказује да је муслиманска страна жељела рат у БиХ по сваку цијену“, поручио је Кошарац.

Он је упозорио да породице жртава из Добровољачке и институције Републике Српске неће престати да траже правду, без обзира на чињеницу да су Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ, као његова продужена рука, до сада одбијали да процесуирају овај случај.

„Нама је јасно да би се процесуирањем случајева Добровољачка и Тузланска колона, као и бројних других злочина које су над Србима починиле муслиманске и хрватске војне и паравојне формације у периоду од марта до маја 1992. године, разоткрио лажни мит о наводној агресији на БиХ. Зато Тужилаштво БиХ и данас ћути о злочинима над припадницима некадашње ЈНА у Добровољачкој и Тузланској колони“, нагласио је Кошарац.

Према ријечима Кошарца, институције Републике Српске у наредном периоду ће наћи начин да приведу правди оне који су планирали, наредили и извршили злочин у Добровољачкој и друге непроцесуиране злочине над Србима током грађанског рата у БиХ.

„Наше повјерење у рад наметнутих правосудних институција на нивоу БиХ изгубљено је након бројних пристрасно вођених и катастрофално окончаних процеса у злочинима над Србима. Наше неповјерење и отпор према раду тих институција појачава одсуство било каквог реаговања страних званичника, који на тај начин не доприносе процесу помирења и успостављању трајног мира у БиХ“, истакао је Кошарац.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар