Главно Федерација/БиХ

Кошарац позвао „Тројку“ да деблокира изградњу Источне нове интерконекције

„НЕ ЖЕЛИМО ДА ЗАУСТАВЉАМО РАЗВОЈ ФБиХ, А НИКО НЕМА ПРАВО НИ ДА СПРФЕЧАВА НАПРЕДАК СРПСКЕ“
  • Сташа КОШАРАЦ: Не постоји ниједан оправдан разлог да се одуговлачи са давањем сагласности за почетак преговора са Србијом за реализацију овог стратешког пројекта, важног за грађане како Српске, тако и ФБиХ. Бошњачки министри дали су подршку у Савјету министара БиХ и заиста је непотребно, нерационално и неприхватљиво да пројекат кочи бошњачки члан Предсједништва БиХ

MИНИСТАР спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац позвао је лидере „тројке“ да консолидују своје редове и коначно одблокирају процес усвајања одлуке у Предсједништву БиХ у вези са изградњом Источне нове интерконекције.

– Не постоји ниједан оправдан разлог да се одуговлачи са давањем сагласности за почетак преговора са Србијом за реализацију овог стратешког пројекта, важног за грађане како Српске, тако и ФБиХ. Бошњачки министри дали су подршку у Савјету министара БиХ и заиста је непотребно, нерационално и неприхватљиво да пројекат кочи бошњачки члан Предсједништва БиХ – истиче Кошарац.

Наводи да је изградња Источне нове интерконекције дио политичког договора.

– „Тројка“ је обећала да неће блокирати пројекте важне за Републику Српску. То им је прилика да врате повјерење и докажу да су озбиљни. Нека покажу конкретно на дјелу, доста нам је декларативне опредјељености! Република Српска неће одустати од изградње Источне нове интерконекције, јер је ријеч о пројекту који ће за резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом и обезбиједити дугорочну енергетску стабилност у Српској и ФБиХ – наводи Кошарац.

Како он истиче, Српска никада није блокирала развојне пројекте ФБиХ и не постоји ниједан оправдан разлог за блокаду стратешких пројеката у Српској.

– Не желимо да заустављамо развој ФБиХ. Једнако тако, нико нема право да оспорава и спречава напредак Српске. Наш циљ је да обезбиједимо више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Српској и ФБиХ. Источна и јужна интерконекција су пројекти који ће, сасвим сигурно, допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине – закључио је Кошарац.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар