Главно Странке

Кошарац: У Тужилаштву и Суду БиХ и данас раде ратни кадрови Алије Изетбеговића и суде Србима

„ЈОШ ПОСТОЈИ УЗУРПАЦИЈА РЕТРОАКТИВНЕ ПРИМЈЕНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА СФРЈ - САМО НА ШТЕТУ СРБА“
  • „Српска ће преко Републичког центра за истраживање рата, Министарства правде и других институција тражити нови приједлог измјена и допуна Закона о извршењу кривичних санкција, да се омогући осуђеним лицима да након издржавања двије трећине казне имају одређену врсту погодности, односно да буду пуштена“

ШЕФ клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је данас, након посјете ратних осуђеника у Казнено-поправном заводу Фоча, да су одлуке Тужилаштва и Суда БиХ дискутабилне и да, како је оцијенио, ове антидејтонске институције прописе користе на различите аршине, а на штету Срба осумњичених за злочине.

Он је навео да сви показатељи говоре да ове институције искључиво суде Србима и да се не процесуирају злочини над припадницима српског народа или се за готово идентична кривична дјела ратног злочина Бошњаци кажњавају много блажим казнама.

„И даље је примјетна узурпација ретроактивне примјене кривичног закона СФРЈ, што се очигледно користи само када су Срби у питању. Република Српска, кроз сагледавање свих пренесених надлежности и наметнутих рјешења на нивоу БиХ, жели да изврши анализу рада Суда и Тужилаштва БиХ и да видимо какви су ефекти, јер ми Суд и Тужилаштво, који имају политичке примјесе и стално уплитање дијела међународне заједнице, не признајемо“, рекао је Кошарац.

Он је најавио да ће Република Српска кроз Републички центар за истраживање рата, Министарство правде и друге институције тражити нови приједлог измјена и допуна Закона о извршењу кривичних санкција, да се омогући осуђеним лицима да након издржавања двије трећине казне имају одређену врсту погодности, односно да буду пуштени.

„С друге стране, институције Републике Српске ће инсистирати на анализи закона о Високом судском и тужилачком савјету, јер смо свједоци да у Тужилаштву и Суду БиХ и данас раде ратни кадрови Алије Изетбеговића и суде Србима, што је за нас потпуно неприхватљиво“, поручио је Кошарац.

Кошарац: Шаровић знао за обећање од два милиона КМ Сребреници

Шеф клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац назвао је срамотном изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да Савјету министара никада није предочено да је неко у име ове институције на Инвестиционо-развојној конференцији 2015. године у Сребреници обећао издвајање два милиона КМ за развој те општине.

Кошарац је навео да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић на конференцији то јасно рекао, те да је министар Шаровић у потпуности био информисан на сједници Парламентарне скупштине БиХ, о чему постоји и стенограм.

„На сједници на којој сам поставио посланичко питање, а на које још нисам добио одговор, Шаровић је потврдио да зна за обећање од два милиона КМ. Осим срамотних изјава, навикли смо на његова срамотна рјешења која су обично заобилазила институције Републике Српске. Није сарађивао са институцијама Српске, док је, с друге стране, потпуно спроводио базичне политике које је од њега тражила СДА“, рекао је Кошарац.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар