Главно РС и матица

Ковачевић: Кавазовићево саопштење је забрињавајуће – има за циљ да разруши договор из Лакташа

МАЛИЦИОЗНИМ НАЗВАО ТВРДЊУ ПОГЛАВАРА ИЗ ДА ЈЕ НЕДОПУСТИВО ДА СЕ ДРЖАВНА ИМОВИНА ПОКЛАЊА ЕНТИТЕТИМА
  • Поглавар Исламске заједнице говори шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана. Потпуно је да он сматра да за Србе и Хрвате нема мјеста у БиХ, да је БиХ земља само за Бошњаке, а да ми можемо да живимо само по њиховим правилима и по одлукама које они буду доносили о нама. А то се неће десити

Извор: РТРС

СВАКА назнака могућег напретка БиХ на путу евроатланстких интеграција охрабрује поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића, који се обрушио на страначке лидере. За делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радована Ковачевића ово је порука упућена лидерима Тројке, да немају право да учествују у преговорима и да доносе одлуке.

Поручује – нико не може у име Бошњака пристати на договор који ће, тврди, довести у питање будућност и безбједност БиХ.

– Овдје имамо Исламску заједницу и поглавара Исламске заједнице који каже шта не смију да раде политичари који су изабрани од грађана. Потпуно је јасно из тог саопштења да они сматрају да за Србе и Хрвате нема мјеста у БиХ, да је БиХ земља само за Бошњаке, а да ми можемо да живимо само по њиховим правилима и по одлукама које они буду доносили о нама – рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је навео да је то изузетно забрињавајуће.

– Не спадам у људе који сматрају да се вјерски поглавари и вјерске заједнице треба да говоре о било чему осим о вјери. Наравно, они имају право да коментаришу друштвена дешавања, али овдје имамо нешто потпуно друго. Имамо поглаваре Исламске заједнице који јасно поручују политичарима да не могу доносити одлуке без њиховог одобрења – истакао је Ковачевић.

Он је навео да тако не изгледа демократко, европско и секуларно друштво.

– То саопштење обилује грешкама, погрешним тумачењима и неправилностима – сматра Ковачевић и како оцјењује као малициозне тврдње Кавазовића о државној имовини.

Навео је да БиХ има своје уставне и надлежности и да Република Српска има своје надлежности, те да нико никоме у том контексту није надређен.

– Онда чујемо да је недопустиво да се државна имовина поклања ентитетима. Међутим, господин Кавазовић мора да прочита Устав БиХ. У Уставу БиХ је јасно наведено шта су то ауторитети и надлежности – истакао је Ковачевић.

Подсјећа да Устав јасно каже да 49 одсто територије у БиХ са свим оним што се на њој налази припада Републици Српској.

– Већином се тиче спољног суверенита односно спољне политике БиХ, монетарне политике и да све што није изричито наведено као надлежност БиХ, припада Српској и ФБиХ – нагласио је Ковачевић.

Додао да је Кавазовићево саопштење забрињавајуће и има за циљ да руши договор у БиХ.

– Кавазовић одбија да прихвати реалност, уставну реалност у БиХ која каже да је БиХ земља три равноправна конститутивна народа који имају једнака права и два равноправна ентитета. Они сматрају да је БиХ само земља за Бошњаке, а да Срби и Хрвати морају да се повинују њиховим одлукама и то је нешто што се сасвим сигурно неће догодити – поручио је Ковачевић.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар