Главно Странке

Ковачевић: Нека Европарламент санкционише Шмита и стране судије у УС БиХ, а не Додика

„САНКЦИЈЕ НИСУ НАЧИН ДА СЕ КОМУНИЦИРА СА ДЕМОКРАТСКИ ИЗАБРАНИМ ЛИДЕРОМ ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ“
  • „Ако су они почели називати нарушавањем територијалног интегритета то што Милорад Додик ради да заштити Устав БиХ, да штити Дејтонски мировни споразум, онда смо, како каже у великом проблему. Потпуно смо сигурни да они у својим земљама траже да се поштује устав, као што Додик и сви ми из Републике Српске тражимо да се поштује Устав онако како је написан, а не како неко жели“

ЕВРОПСКА унија не може да уведе санкције предсједнику Републике Српске Милораду Додику без консенсуза свих чланица, а до тога, сигуран сам, не може да дође. Они треба да санкционишу Кристијана Шмита и стране судије у Уставном суду БиХ, рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Ковачевић је коментаришући резолуцију коју су усвојили посланици Европског парламента, а у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске и другим високорангираним званичницима Српске због, како је наведено, „сецесионистичке реторике и поступака у БиХ, укључујући и обиљежавање празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним“ рекао да то нису добре поруке.

– Желимо да направимо дијалог са ЕУ. БиХ је и кандидат за чланство у ЕУ, и то није начин да се комуницира са демократски изабраним лидерима једне земље – нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је позвао Европски парламент да уколико стварно имају толико жељу да некога у БиХ санкционишу због угрожавања интегритета и суверенитета онда треба да почну од међунaродног фактора.

– На првом мјесту је Кристијан Шмит, па онда стране судије у Уставном суду БиХ, и још одређени страни представници који умјесто грађана и њихових демократских представника константно доносе одлуке и то одлуке које су веома често супротне Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму. Поновићу да Шмит остаје у БиХ без икаквог легитмитета. Овакве ствари су потпуно неозбиљне – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да, ако су они почели називати нарушавањем територијалног интегритета то што Милорад Додик ради да заштити Устав БиХ, да штити Дејтонски мировни споразум, онда смо, како каже у великом проблему.

– Потпуно смо сигурни да они у својим земљама траже да се поштује устав, као што Додик и сви ми из Републике Српске тражимо да се поштује Устав онако како је написан, а не како неко жели – закључио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар