Главно Предсједник РС

Ковачевић: Није могуће реанимирати политичког мртваца, односно „републику БиХ“

НАГЛАСИО: БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ ЈЕДИНО НА ДЕЈТОНСКОЈ ОСНОВИ
  • Савјетник предсједника РС Радобан КОВАЧЕВИЋ: Формирање правних тимовима за теме о којима већ дуже нема сагласности у БиХ чека формирање власти у ФБиХ и кантонима

САВЈЕТНИК предсједника Републике Српске Радован Ковачевић рекао је да је Српска одувијек заговарала принцип компромиса и договора као метод функционисања у БиХ, истичући да БиХ може једино да функционише на дејтонској основи.

– Драго нам је што, барем наизглед, постоје партнери који то прихватају. То што неко има могућност да нешто блокира није довољан разлог да би се то и радило, већ да треба заједнички радити на рјешењима од којих ће сви у БиХ имати корист. Рокови за формирање тимова нису прецизирани. Српска је завршила конституисање свих институција, али ФБиХ није и примарно су заокупљени формирањем федералне Владе и на нивоу кантона. Када заврше то, убрзаћемо с овим активностима. Има ствари за које није добро да чекају – истакао је Ковачевић коментаришући најављено формирање правних тимовима за теме о којима већ дуже нема сагласности у БиХ.

Он је за Глас Српске изјавио да су познате надлежности БиХ, али је Уставом предвиђено да су рјешења само она до којих се дође компромисом и која су прихватљива за све.

– Нажалост, било је оних који су у претходним мандатима одступали од тога и понашали се као да Устав БиХ не постоји, покушавајући да реанимирају политичког мртваца, односно такозвану „републику БиХ“. То није могуће. БиХ може једино да функционише на дејтонској основи или је неће бити – поручио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар