Главно Странке

Ковачевић: Српску на првом мјесту занима да нам нико не блокира пројекте

ВЛАДА СРПСКЕ БИЋЕ ФОРМИРАНА ЧИМ БУДЕ КОНСТИТУИСАНО ВИЈЕЋЕ НАРОДА
  • Портпарол СНСД Радован КОВАЧЕВИЋ: Имамо добре контакте са ХДЗ БиХ и са „осморком“. Водимо разговоре на бази Устава и уставне структуре и то је важно. Такође, договор је да једни другима не сметамо, посебно у области економије
  • „Очекујемо да ће Апелационо вијеће Суда БиХ потврдити жалбу СНСД-а и поништити одлуку ЦИК-а. Зна се ко је добио легитимитет да представаља Републику Српску, а то је СНСД са коалиционим партнерима“

ЗАДОВОЉНИ смо процесом формирања власти на нивоу БиХ и наш приоритет је заштита Републике Српске и њених грађана, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић у Јутарњем програму РТРС.

Истакао је да постоји доза оптимизма.

– Имамо добре разговоре са ХДЗ-ом БиХ и са „осморком“. Водимо разговоре на бази Устава и уставне структуре и то је важно. Такође, договор је да једни другима не сметамо, посебно у области економије – навео је Ковачевић.

Нагласио је да је циљ убрзани економски развој.

– Нас на првом мјесту занима Република Српска и да нам нико не блокира пројекте – каже Ковачевић.

Прокоментарисао је и избор српских делегата у Дом народа ПС БиХ.

– Народна скупштина Републике Српске једина је надлежна за избор српских делегата у Дом народа – рекао је Ковачевић,

Истакао је да је ЦИК неважећи листић прогласио важећим.

– Очекујемо да ће Апелационо вијеће Суда БиХ потврдити жалбу СНСД-а и поништити одлуку ЦИК-а. Зна се ко је добио легитимитет да представаља Републику Српску, а то је СНСД са коалиционим партнерима – навео је Ковачевић.

Нагласио је да ће мандатар Радован Вишковић врло брзо да саопшти комплетан састав новог сазива владе Републике Српске.

– Чекали смо да ЦИК потврди делегате у Вијећу народа Републике Српске. Видимо да је било проблематично све што је било везано за ЦИК и да су они ти који су пролонгирали формирање власти у Републици Српској. Сада су потврђени делегати у Вијећу народа и они ће да закажу конститутивну сједницу у току ове седмице – рекао је Ковачевић.

Нагласио је да је, када буде одржана конститутивна сједница Вијећа народа, аутоматски могуће да мандатар затражи од Народне скупштине одржавање посебне сједнице на којој ће да представи састав нове владе Републике Српске, али и свој експозе за наредни мандат.

– Ми уважавамо грађане који су гласали за опозицију и водимо рачуна о њиховим интересима, али морамо да будемо свјесни да комплетна опозиција има 25 посланика. Дакле, недостаје јој неких 20 посланика да би могла да уопште уђе у формирање било какве власти – рекао је Ковачевић.

(РТРС)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар