Главно Странке

Ковачевић: Суштина неких одлука Уставног суда БиХ је припрема за отимање имовине Српске

ПОРТПАРОЛ СНСД О ОТВАРАЊУ ПРЕДМЕТА У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ПОВОДОМ ХЕ НА ДРИНИ
  • „Нама се жели наметнути да Република Српска мора да добије одобрење БиХ за градњу хидроелектрана и извођење значајнијих инфраструктурних захвата“
  • „Сви смо свјесни да би то значио крај и нестанак Републике Српске и из тог разлога смо спремни да водимо ту врсту политичке борбе. Њихова жеља је да Република Српска нестане, а наша кључна мисија и задатак је да Република Српска постане слободна и у томе ћемо сасвим сигурно успјети“

НАКОН што се сазнало да је Тужилаштво БиХ отворило предмет у случају непоштивања одлука Уставног суда БиХ од Комисије за концесије БиХ у вези са изградњом хидроелектрана на ријеци Дрини, портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је да је ријеч о нападу на имовину Републике Српске и да је суштина свих таквих одлука Уставног суда БиХ – припрема за отимање имовине Републике Српске.

– Овдје није ријеч о томе да некоме смета или не смета инвестиција Србије и Српске, мада знамо да смета, већ да Република Српска уопште нема право да доноси одлуке о инвестицијама у своје природне ресурсе, јер је то нешто што Републици Српској желе да отму – истакао је Ковачевић.

Он је рекао да се жели наметнути да Република Српска намјерава да гради хидроелектране, електране и изводи значајније инфраструктурне захвате, да за тако нешто мора да добије одобрење БиХ.

– Сви смо ми свјесни да би то значио крај и нестанак Републике Српске и из тог разлога смо спремни да водимо ту врсту политичке борбе. Оно што је њихова жеља јесте да Република Српска нестане, а оно што је наша кључна мисија и задатак јесте да Република Српска постане слободна и у томе ћемо сасвим сигурно успјети – поручио је Ковачевић у изјави за Вечерње новости.

Уставни суд БиХ је прошле године разматрао предмет који се тиче изградње хидроелектране „Бук Бијела“, за коју су камен темељац положили премијери Српске и Србије још у мају 2021. године, а два мјесеца касније 24 посланика, махом из реда Бошњака у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, упутили су захтјев суду за рјешавање спора између БиХ и Српске, тражећи забрану градње јер сматрају да концесију може дати само БиХ.

Суд је тада наредио формирање Заједничке комисија за концесије у којој се нашло седам чланова и то из Комисије за концесије БиХ и Републичке комисије за те послове. Али, због одсуствовања једног члана Комисије из реда Бошњака, никаква одлука није донесена.

Због тога се Уставни суд БиХ обратио Тужилаштву БиХ, које је отворило предмет у случају непоштивања одлука Уставног суда БиХ од Комисије за концесије БиХ, у вези са, како је наведено, спором БиХ и Републике Српске о изградњи хидроелектрана на ријеци Дрини.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар