Главно Свијет

Кривокапић: Одлуку о смјени Лепосавића донио сам тешка срца

„ДОГОВОРИЛИ СМО СЕ ДА ЗБОГ РАЗНОРОДНОСТИ КОАЛИЦИЈЕ НЕЋЕ БИТИ ДИРАН СТРАТЕШКИ КУРС“

Фото: Борис Пејовић

  • Договорили смо се и да се нећемо дијелити у питањима која су ДПС-у служила као полуге преко којих нас је политички надгорњавао, дијелио и држао у покорности... Они питање Сребренице не форсирају због љубави према нашим бошњачким суграђанима, већ због криминала који очајнички желе да сачувају играјући на карту наших подјела

ПРЕМИЈЕР Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је да је одлуку о смјени министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића донио „тешка срца“, подсјетивши на споразум коалиције побједника августовских избора по ком, због разнородности коалиције, неће бити диран стратешки курс земље.

Договорили смо се да се нећемо дијелити у питањима која су ДПС-у служила као полуге преко којих нас је политички надгорњавао, дијелио и држао у покорности. Потписали смо споразум да бисмо Црну Гору заједно ослободили од међусобног неразумијевања, да бисмо помирили оца са сином, брата са сестром, комшију са комшијом“, навео је он.

Кривокапић је истакао да тај споразум није и не може бити свима по мјери, али јесте једини начин да се поменути процес отпочне, те да је то изазов који су морали да прихвате сви министри из кабинета, уз јасну свијест да свако солирање на осјетљивим питањима и темама може донијети штету заједничком путу ка циљу којем сви теже.

„Нисам предложио да се министар Лепосавић разријеши само због изјаве у вези са Сребреницом. Он, али и сви министри ове владе, морају добро знати да личне ставове подреде опстанку Владе. Овај тежак изазов подразумијева да немамо луксуз изношења личних ставова ако су у супротности са споразумом који смо уласком у Владу прихватили. Министар Лепосавић, којег сматрам паметним човјеком, себи је допустио тај луксуз“, навео је Кривокапић у писму.

Он је додао да се, ако се жели успјети у овом тешком процесу, не смије играти игра коју намеће ДПС.

„Они питање Сребренице не форсирају због љубави према нашим бошњачким суграђанима, већ због криминала који очајнички желе да сачувају играјући на карту наших подјела“, навео је Кривокапић.

Он је истакао да Влада иде путем који подразумијева доношење одлука које неће бити лаке, те да то није урадио да би издао народ, већ да би народ сачувао, иако данас ту одлуку многи не разумију.

Кривокапић је затражио оставку и покренуо поступак смјене министра правде Владимира Лепосавића због његове изјаве да ће признати да је у Сребреници почињен геноцид „када се то недвосмислено утврди“ и оспорио легитимитет суда у Хагу.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар