Главно Свијет

Кривокапић за шефа дипломатије предложио Ђорђа Радуловића, за шефа полиције – Николу Терзића

НИЈЕ ИЗНИО ИМЕ КАНДИДАТА ЗА МИНИСТРА ОДБРАНЕ, А МЕДИЈИ ТВРДЕ ДА ЈЕ ТО МЈЕСТО НУДИО - АБАЗОВИЋУ
  • Мандатар Здравко КРИВОКАПИЋ: Рад Владе почиваће на седам стубова. Први ће бити – зелена економија, други – дигитална трансформација, трећи –  регионална сарадња и повезаност, четврти – унапређење конкурентности, пети  социјална заштита, шести – друштвено једнаке шансе, седми  интеграција у ЕУ
  • Андрија МАНДИЋ: Са списка министара познајем само једну особу и не знам ко је за те људе гласао
  • Небојша МЕДОЈЕВИЋ: Предложена влада је Милова влада континуитета Кривокапић се спрда са државом и бирачима

МАНДАТАР за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић званично је јавности путем видео поруке представио кандидате за министре.

Он је навео да због епидемије корона вируса није организовао конференцију за новинаре и подсјетио на споразум након избора да ће влада бити експертска. Имаће 12 министарстава, а још није познато да ли ће добити подршку свих странака.

„Седам је стубова на којима почива наша кућа Владе, пет су препознати као елементи којима се препознаје рад на просторима ЕУ. Први стуб обухвата зелену економију, други дигиталну трансформацију, трећи је регионална сарадња и повезаност, четврти је унапређење конкурентности. Пети је социјална заштита, шести су друштвено једнаке шансе, а седми је доброта управљања, да кренемо у процес интеграција ка ЕУ“, навео је он.

Кривокапић је рекао да је одлука о 12 министарстава везана за системе који имају добре примјере праксе, као што су Холандија и Финска.

„Министарство одбране није персонално попуњено“, казао је Кривокапић, а медији су раније објавили да је мандатар предложио за министра одбране лидера ГП УРА Дритана Абазовића.

Он је саопштио да је његов и избор његовог тима да на челу Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија буде Тамара Срзентић, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић, а Министарства унутрашњих послова Никола Терзић.

Кривокапић је потврдио да је за Министарство спољних послова предложен Ђорђе Радуловић, Министарство економског развоја Јаков Милатовић, а Министарство капиталних инвестиција Младен Бојанић.

За министра пољопривреде, шумарства и водопривреде предложен је Александар Стијовић, за министарку просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, за министарку здравља Јелена Боровинић Бојовић, за министра правде, мањинских и људских права Владимир Лепосавић, а за министра финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Кривокапић је додао да се нада да ће Црна Гора избором оваквих професионалаца бити другачија.

„Да не гледамо ко је какав, коју боју очију има, да му не претресамо крвна зрнца – него који је резултат његовог дјеловања. Наш мото је резултат и да бисмо га остварили наш мото је – рад, стручност и одговорност“, закључио је Кривокапић.

Већина кандидата није позната широј јавности. Изутетак је Младен Бојанић, који је био предсједнички кандидат.

Јелена Боровинић Бојовић у жижу јавности доспјела посљедњих дана након што је покренута истрага како је дошло до тога да свештеник који је болестан од короне изађе из болничке собе и присуствује испраћају митрополита Амфилохија који је умро у КЦЦГ и ко је дозволио да свештеници уђу да преузму његово тијело. Она је на челу пулмолошке клинике и блиска је СПЦ.

Релативно је јавности познат и проф. Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско приморске.

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић казао је синоћ да са списка министара које је предложио мандатар Здравко Кривокапић познаје само једну особу и да не зна ко је за те људе гласао.

Он је новинарима након састанка на којем је мандатар предложио листу кандидата за министре казао да ће се о предлогу изјаснити на партијским органима.

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је влада коју ће предложити мандатар Здравко Кровокапић „Милова влада континуитета“, и додао да се Кривокапић „спрда са државом и бирачима“.

Лидер ГП УРА Дритан Абазовић коментаришући предлог за састав нове Владе – рекао је да нису у потпуности испоштовани сви принципи, али да до краја стоји уз мандатара да изабере тим.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар