Главно РС и матица

Курти: Гренел хоће свој `историјски споразум` – договор са Београдом до септембра

У ФОРМИ ВИДЕО-МОСТА РАЗГОВАРАО СА „АЛБАНСКИМ СТУДЕНТИМА“ НА ХАРВАРДУ
  • Гренел је затражио брзи споразум, али је мој утисак да није желио неко зло Албанцима и Косову*. У октобру ми је речено да жели споразум у фебруару, а сада жели да споразум буде постигнут у септембру
  • „Желим нормализацију односа са Србијом, уз међусобно признање. Не постоји дијалог са мапама на столу, нити има председника око мапа. Коначни резултат разговора требало би да буде обострано признавање

ОДЛАЗЕЋИ шиптарски премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је специјални изасланик Бијеле куће за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел пожуривао постизање споразума мање се фокусирајући на садржину текста, као и да жели да споразум двије стране буде постигнут до септембра.

Курти је током видео конференције са албанским студентима америчког Универзитета Харвард, говорио, између осталог, о улози САД у рјешавању проблема Приштине са Србијом и постизању коначног споразума, пренијела је „Коха диторе“.

Упитан о разлозима због којих администрација америчког предсједника Доналда Трампа жели нормализацију односа са Србијом, Курти је рекао да сматра да Гренел не жели тиме да нанесе штету грађанима Косова*, већ његов захтјев за убрзавање споразума види као „историјско достигнуће самог Гренела“.

„Гренел је затражио брзи споразум и мој утисак је да није желио неко зло Албанцима и Косову*. Кад нешто желите да урадите брже, онда се повећава притисак. Њему се журило за постизање историјског споразума, фокусирао се мање на садржину текста“, рекао је Курти.

Према његовим ријечима, споразум је Гренелу главни циљ.

„У октобру ми је речено да жели споразум у фебруару, а сада жели да споразум буде постигнут у септембру“, навео је Курти.

Он тврди и да Трамп није знао када је у Хелсинкију срео свог руског колегу Владимира Путина „да ће ојачати руски утицај на западном Балкану“, пренио је синоћ Косово онлајн.

„Била су два неуспјела покушаја са државним ударима, у Сјеверној Македонији и Црној Гори, а трећи на реду је Косово* или Босна. Трамп је заокупљен оснаживањем Кине, а Путин покушава да ту ситуацију искористи на западном Балкану“, оцијенио је Курти.

У разговору са албанским студентима навео је и да од успостављања мјера реципроцитета према Србији, које су уведене 1. априла, „тај процес функционише добро“, преноси Косово онлајн.

„Србији се не свиђа реципроцитет. И Гренел је, такође, био против. Рекао ми је да укинем таксе и ја сам укинуо, али смо им рекли да ћемо успоставити реципроцитет. Рекао сам му да је реципроцитет била Трампова омиљена ријеч“, наводи Курти.

Он је албанским студентима рекао и да жели нормализацију односа са Србијом, уз међусобно признање и оцијенио да би дијалог требало да се настави, али „без мапа на столу“.

Не постоји дијалог са мапама на столу, нити има председника око мапа. Коначни резултат разговора требало би да буде обострано признавање“, рекао је Курти на видео конференцији са студентима америчког Универзитета Харвард.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар