Главно Свијет

Лавров: Још неке земље ЕУ и НАТО затражиле би – попут Италије – помоћ Русије, али им је забрањено

ОТКРИО ДА МОСКВА ОЧЕКУЈЕ ОПТУЖБЕ ДА СЕ МИЈЕША И У АКТУЕЛНУ ИЗБОРНУ КАМПАЊУ У САД
  • Жалосно је што неке неолибералне земље покушавају да у борбу против пандемије уносе геополитику. Сви знамо за помоћ коју Русија пружа Италији и да то чини на директан захтјев њеног премијера. А ипак и неки италијански медији покушавају да то представе безмало као војну инвазију на територију НАТО“

НЕКЕ европске земље које су чланице НАТО не би имале ништа против да – попут Италије – затраже помоћ Русије у борби са епидемијом корона вируса, али не то не смију да учине због забране „старијих другова“ из алијансе – рекао је Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије нагласио је да његова земља – када је ријеч о борби против епидемија – има одређене компаративне предности, па додао:

Жалосно је што неке неолибералне земље покушавају да у борбу против пандемије уносе геополитику. Сви знамо за помоћ коју Русија пружа Италији и да то чини на директан захтјев њеног премијера. А ипак и неки италијански медији покушавају да то представе безмало као војну инвазију на територију НАТО“.       

Лавров је изразио бојазан да ће из Сједињених Држава поново стизати оптужбе да се Русија мијеша у тамођње предсједничке изборе.

Руски министар је открио да је због тога – приликом њиховог посљедњег телефонског разговора – позвао америчког државног секретара Мајка Помпеа да утиче да се обнови рад билатералне групе за кибернетичку безбједност:

„Отворено сам му рекао да предвиђамо и већ осјећамо нови талас оптужби да се Русија мијеша у њихову предизборну кампању која је у току. Зато сам му предложио да створимо  механизам – који ће предсједници Путин и Трамп оснажити – за разматрање свега што буде изазивало забринутост на било којој страни“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар