Главно Свијет

Лавров оптужио званични Лондон да покушава да грубо обмане светску заједницу

„ЗА ВИШИНСКОГ ЈЕ ПРИЗНАЊЕ БИЛО `ЦАР ДОКАЗА, А ЗА БРИТАНИЈУ ЈЕ СУМЊА – ЦАРИЦА ДОКАЗА“
  • Открио је да Москва од Лондона поводом „случаја Скрипаљ“ није добила никакав званични захтјев иако је ставила до знања да ће одговорити у року од највише десет дана на сваки британски захтјев који буде у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја. Још је указао да и западни медији пишу да Русија није имала никакав мотив да уклони Скрипаља, па додао да су га имали сви којима  је покушај тровања послужио за ново распиривање русофобије
  • Марија ЗАХАРОВА: „Британска премијерка је изјавила да Сергеј Лавров није достојан свог положаја. Само, заборавила је да Лавров није британски већ руски министар и да његов рад оцјењује предсједник Русије. Њен министар је Борис Џонсон, мада би она можда вољела да је обрнуто“

РУСИЈА ће се у случају бившег пуковника Сергеја Скрипаља држати међународног права, а Велика Британија покушава грубо обмане свјетску јавност – изјавио је Сергеј Лавров.

Притом је нагласио: „Ми код наших британских партнера не видимо никакве аргументе. А без конкретних чињеница – Велика Британија ће одговарати за отворени и груби покушај  да доведе у заблуду међународну јавност“.

У наставку је прецизирао: „То је приступ: ми све знамо – вјерујте нам, зато тражимо да нам сви вјерују и да се са нама сложе. Лондон се тиме не служи први пут. То је чак горе од онога чиме се бавио совјетски државни тужилац Андреј Вишински који је смислио крилатицу – „признање је цар доказа“. Нашим британским колегама, а и онима који почињу да их подржавају иако Лондон ни истрагу у случају Скрипаља није завршио, и то је мало. За њих је сама сумња `царица доказа` и још сматрају да цио свијет треба да то прими као царицу доказа“.

Лавров је – након ових изговорених ријечи – поручио Великој Британији:

„Тако ствари неће ићи!“

Додао је да Москва од Лондона поводом „случаја Скрипаљ“ није добила никакав званични захтјев иако је ставила до знања да ће одговорити у року од највише десет дана на сваки британски захтјев који буде у складу са Конвенцијом о забрани хемијског оружја.

Лавров је подсјетио да и западни медији пишу да Русија није имала никакав мотив да уклони Скрипаља, па додао да су га имали сви којима је покушај тровања послужио за ново распиривање русофобије.

На једну оцену Терезе Меј ипак није одреаговао сам Лавров већ портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова:

„Британска премијерка је изјавила да Сергеј Лавров није достојан свог положаја. Само, заборавила је да Лавров није британски већ руски министар и да његов рад оцјењује предсједник Русије. Њен министар је Борис Џонсон, мада би она можда вољела да је обрнуто“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар