Главно Свијет

Лавров: Угрожавање свог мировног контигента у Придњестровљу третираћемо као напад на Русију

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ УПОЗОРИО МОЛДАВИЈУ, РУМУНИЈУ И НАТО
  • Сергеј ЛАВРОВ: „Ако се на територији Финске и Шведске буду појавиле базе (НАТО) – увјерен сам да ће главну ријеч имати Американци. Ми ћемо, разумије се, јачати своје капацитете на сјеверо-западу Русије“

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је данас да би све акције, које би се сматрале за угрожавање руског мировног контигента у Придњестровљу, биле третиране као напад на Русију.

Русија је тамо стационирала мировну мисију 1992. године, на крају тромесечног рата након којег је Придњестровље ван контроле Молдавије, подсјећа АП.

Руске снаге имају велико складиште муниције у том региону.

У априлу су се тензије у Молдавији појачале након серије експлозија у Придњестровљу.

„Свако треба да разуме да ћемо било какву пријетњу нашој војсци, у складу са међународним правом, сматрати нападом на Руску Федерацију“, додао је Лавров.

Ако се у Финској и Шведској појаве базе НАТО-а, Русија ће реаговати

Уколико се на територији Финске и Шведске појаве базе НАТО-а послије ступања тих земаља у Алијансу, Русија ће бити принуђена да одговори јачањем својих капацитета на сјеверо-западу, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ако се на територији Финске и Шведске буду појавиле базе, или тачније, ако умјесто њих буду одлучили да стварају базе, увјерен сам да ће главну ријеч имати Американци. У зависности од тога како ће се све то материјализовати, ми ћемо, разумије се, доносити одлуке о јачању својих капацитета на сјеверо-западу Русије“, рекао је Лавров током сусрета са студентима и професорима Московског државног института за међународне односе.

Он је додао да се, у сваком случају, линија додира Русије и НАТО-а се радикално повећава.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар