Главно Свијет

Лондон: Тијесном већином одбачен приједлог да се о модусу иступања из ЕУ одржи референдум

ЗА ПОТПУНО ОДУСТАЈАЊЕ ОД БРЕГЗИТА БИЛА 184 БРИТАНСКА ПОСЛАНИКА, А ПРОТИВ 293

БРИТАНСКИ посланици одбацили су гласањем свих осам различитих могућности за Брегзит. Ниједна од њих није добила подршку парламентарне већине која би разјаснила смјер Велике Британије у процесу изласка из Европске уније.

Међу опцијама о којима су посланици гласали било је, између осталог, напуштање ЕУ 12. априла без договора, останак у царинској унији ЕУ и јединственом тржишту, стављање било ког споразума о разлазу с ЕУ на референдум и одустајање од Брегзита у случају да разлаз без договора постане изгледна опција.

Гласајући за те опције, парламент је покушавао да пронађе алтернативу споразуму о Брегзиту који је премијерка Тереза Меј постигла с Бриселом.

Највећу подршку добио је приједлог да Велика Британија остане у трајној царинској унији с ЕУ послије Брегзита, за који су гласала 264 посланика, а против 272.

Тијесном већином одбачен је и приједлог да о било ком споразуму о Брегзиту буде одржан референдум. За тај план гласало је 268 посланика, а против 295, пренио је Би-Би-Си.

Излазак из ЕУ 12. априла без договора одбачен је убједљивом већином, 160 према 400.

За одустајање од Брегзита, у случају да до изласка из Уније не буде усвојен споразум о разлазу, гласала су 184 посланика, а против 293.

Британски посланици планирају да сузе листу опција за Брегзит и да о њима поново гласају у понедјељак.

Парламент Велике Британије гласао је убједљивом већином за одлагање Брегзита до 12. априла или 22. маја.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар