Главно Федерација/БиХ

Мајкић: Не долази у обзир формирање никаквог новог тијела у БиХ за мигранте

„МИГРАНТЕ ТРЕБА ВРАЋАТИ У ЗЕМЉЕ ЊИХОВОГ ПОРИЈЕКЛА – ТО ЈЕ НАЈБОЉЕ РЈЕШЕЊЕ“
  • Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка МАЈКИЋ: Формирати још једно тијело просто је апсурдно, а поготово је апсурдно што би било формирано на начин да се не ослони на институције БиХ него да се наслања на ИОМ, за који смо и до сада констатовали да не знамо ни колико је ЕУ кроз то тијело пласирала у БиХ новца нити за шта је тај новац употријебљен, нити коме се подноси извјештај

ЗАМЈЕНИК предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић изјавила је Срни да не долази у обзир никакво ново одјељење у саставу Министарства безбједности у Савјету министара које најављује министар безбједности Селмо Цикотић и које би се бавило мигрантима.

“У оквиру Министарства безбједности у Савјету министара већ постоји Сектор за миграције, који би требало да се бави планирањем и спровођењем политике у области миграција у БиХ, те реализацијом и прихватањем држављана БиХ по споразуму о реадмисији. У оквиру тог сектора је надлежност о којој је ријеч”, рекла је Мајкићева.

Она је истакла да је, осим тога, Служба за послове са странцима управна организација која је, оперативном самосталношћу у саставу Министарства безбједности, носилац активности у рјешавању проблематике миграција.

“Задатак ове службе је да се првенствено бави надзором и контролом кретања и боравка странаца у БиХ. Формирати још једно тијело просто је апсурдно, а поготово је апсурдно што би било формирано на начин да се не ослони на институције БиХ него да се наслања на ИОМ, за који смо и до сада констатовали да не знамо ни колико је ЕУ кроз то тијело пласирала у БиХ новца нити за шта је тај новац употријебљен, нити коме се подноси извјештај”, појаснила је Мајкићева.

Она је истакла да такве иницијативе и приједлоге о оснивању нових институција и одјељења не треба подржати.

“Било која нова организација значи повлачење додатних буџетских средстава. Ово је само прича да би се тај секретаријат финансирао из средстава ИОМ-а јер би то послије била редовна буџетска ставка те институције и редовна буџетска потражња. То БиХ не треба”, рекла је Мајкићева.

Она је додала да се том иницијативом министра безбједности /у Савјету министара/ Селме Цикотића индиректно шаље порука да ће БиХ и даље остати „паркинг-простор за мигранте“.

“Неке снаге у БиХ имају намјеру да задрже илегалне мигранте у овој земљи. С друге стране, и ЕУ има исту намјеру и њој одговора да мигранти остану у БиХ, да повремено прими одређени број од кога би она могла имати користи као радне снаге, а све оно што јој не буде требало да остане на простору БиХ. То је некоректан однос ЕУ према БиХ, знајући у каквом се стању она налази”, констатовала је Мајкићева.

Она је поручила да мигранте треба вратити у земље њиховог поријекла.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар