Главно Свијет

Макрон: Договорили смо се поводом миграната – солидарни смо са земљама првог уласка

ЛИДЕРИ 28 ЗЕМАЉА ЕУ ТВРДЕ ДА СУ СЕ НАГОДИЛИ, АЛИ ЈЕ НЕЈАСНА ПОЗИЦИЈА ИТАЛИЈЕ, ПОЉСКЕ И МАЂАРСКЕ
  • Неки од предлога током преговора о мигрантима су укључивали и формирање „контролних центара“ у европским држава које би се за то добровољно пријавиле. Одатле би мигранти који имају право на азил могли одлазити у земље које их прихвате
  • Да би се смањио максимални број бродова који долазе у европске воде, Доналд Туск је предложио да се створе „платформе за искрцавање ван Европе“ за мигрнате спасене на мору, што би „довело до краја економски модел кријумчара људи“

ЛИДЕРИ 28 чланица ЕУ су рано јутрос постигли договор о миграцијама на самиту у Бриселу, поред пријетњи Италије да ће блокирати заједничка саопштења ако њени европски партнери не преузму прецизне обавезе у погледу пријема миграната.

„Лидери ЕУ су се споразумјели око закључака самита, укључујући и миграције“, објавио је на Твитеру предсједник Европског савјета Доналд Туск, након маратонских разговора који су почели јуче касно поподне.

Детаљи договора нису саопштени, али је француски предсједник Емануел Макрон новинарима рекао да је „европска сарадња побиједила“ и оцијенио да је „исказана солидарност са земљама првог уласка“.

„Ријеч је о добром компромису. Постоје декларације о релокализацији на добровољној бази и оне су засноване на консензусу“, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

Италијански премијер Ђузепе Конте, који је током јучерашњих разговора блокирао усвајање закључака, изјавио је да „Италија више није сама“.

Конте је јуче ставио до знања да неће пристати на било какво заједничко саопштење док не добије што жели везано за миграције, рекавши да „жели дјела“.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел, чији је положај такође деликатан због сукоба око миграција унутар њене коалиције, је јуче навела да је мигрантско питање „изазов који може одлучити судбину ЕУ“.

Неки од приједлога током преговора о мигрантима су укључивали и формирање „контролних центара“ у европским држава које би се за то добровољно пријавиле. Одатле би мигранти који имају право на азил могли одлазити у земље које их прихвате.

Да би се смањио максимални број бродова који долазе у европске воде, Туск је предложио да се створе „платформе за искрцавање ван Европе“ за мигрнате спасене на мору, што би „довело до краја економски модел кријумчара људи“.

Било је предвиђено да се на самиту деблокира реформа европског права азила, али је то напуштено као циљ због превеликих разлика.

Продужене санкције Русији за шест месеци

Туск је на свом твитер налогу објавио и да су лидери ЕУ на самиту у Бриселу данас донијели одлуку да продуже економске санкције Русији за још шест мјесеци, због недостатка напретка у примјени споразума из Минска о окончавању борби у источној Украјини.

Расправа о споразумима из Минска је почела послије маратонских преговора о проблему миграција.

Европски лидери су у закључцима поново позвали Русију да „прихвати своју одговорност“ за обарање авиона МХ17, обореног пројектилом изнад Украјине.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар