Главно РС и матица

Матић: Срби извјештај бошњачког Меморијалног центра Сребреница треба да игноришу

„САМ ИЗВЈЕШТАЈ ЈЕ БАНАЛАН – МЕТОДОЛОШКИ ЈАКО ЛОШЕ УРАЂЕНА СТВАР“
  • Политиколог Филип МАТИЋ: Тај центар је продужена рука бошњачке политике и напада институције и медије Републике Српске. Њој у овом моменту није сметња ништа друго до Република Српска и све оно што су њени стубови, а свјесни смо да су и Срна и РТРС стубови Српске, скоро једнако као и институција предсједника и Народне скупштине
  • У извјештају се наводи да су његови састављачи за годину дана забиљежили 90 случајева наводног негирања „геноцида“. Циљ им је да се јавност у БиХ што више дијели и што више фокусира на ратнохушкачку реторику, да се што више обнављају ствари из историје, биле оне тачне или нетачне

ПОЛИТИКОЛОГ Филип Матић оцијенио је да је извјештај Меморијалног центра Сребреница о наводном негирању геноцида само памфлет бошњачке националне реторике и политике и истакао да је у том акту главна мета стављена на чело медија из Републике Српске и Србије, те појединачних личности из јавног, политичког и академског живота ове двије земље.

Он сматра да је извјештај Меморијалног центра Сребреница „безнадежна ствар“ којој Срби и српски медији не треба да придају много пажње, јер је његова једина сврха да изазове реаговање.

Матић је за Срну навео да Меморијални центар Сребреница, као продужена рука бошњачке политике, напада све што институције Републике Српске, укључујући и медије.

– У овом моменту није сметња ништа друго до Република Српска и све оно што су стубови Републике Српске, а свјесни смо да су и Срна и РТРС, као и остали медији стубови Српске, скоро једнако као и институција предсједника и Народне скупштине – истакао је Матић.

Према његовим ријечима, у овом извјештају се наводи и да је Меморијални центар основан одлуком високог представника, што значи да није резултат рада било којих домаћих инситуција, што показује карактер самог центра, као и извјештаја који објављују.

– Сам извјештај је баналост, јако лоше методолошки урађена ствар. Ако посматрамо са научне стране, избјегавају се тачност, истинитост и постепеност у раду, а недостају хипотеза и методе рада – наглашава Матић коментаришући извјештај Меморијалног центра Сребреница у којем је навдено да су забиљежили 90 случајева негирања наводног геноцида, од маја 2022. до маја ове године у објавама медија на интернету и изјавама јавних личности у БиХ, Хрватској, Србији и Црној Гори.

Матић објашњава да је иста суштина настојања овог центра и међународне заједнице у БиХ, а то је, између осталог, да се јавност у земљи што више дијели.

– Да се јавност у БиХ што више дијели и што више фокусира на ратнохушкачку реторику, да се што више обнављају ствари из историје, биле оне тачне или нетачне – оцијенио је Матић.

Говорећи о самом садржају извјештаја, Матић наводи да је разочаран тиме што је забиљежено 90 случајева наводног негирања „геноцида“, те да је очекивао да се као народ више бавимо истином.

– Тих 90 случајева које су они препознали је јако мали број. Ми Срби јако мало радимо на проналажењу истине из периода од 1992. до 1995. – оцијенио је Матић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар