Главно Свијет

Матис: Помпео добија овлашћење да ослободи санкција неке земље које купују руску војну опрему

ОБЈАСНИО ДА ДРЖАВЕ КОЈЕ КУПУЈУ РУСКО ОРУЖЈЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА ИМАЈУ БЛИСКИЈЕ ОДНОСЕ СА САД

Џејмс Матис

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајкл Помпео требало би да добије овлашћење да одобри изузеће од санкција за неке земље које купују руску војну опрему, рекао је министар одбране САД Џејмс Матис.

Казнене мјере за земље које купују руске производе наложене су Актом о супротстављању непријатељима Америке путем санкција (CAATSA), који су амерички посланици усвојили прошле године.

„Међутим, док намећемо нужну и заслужену цијену за штетно понашање Руса, императив је да се у оквиру CAATSA државном секретару да овлашћење за изузеће”, рекао је Матис, преноси Тасс.

Оваква изузећа неће омогућити земљама, које тренутно купују руске војне производе, „да граде ближе безбједносне односе са САД, док настављају да се ослањају на руску војну опрему”, напоменуо је он.

Са Матисовог становишта, кључно питање је да ли би САД жељеле да оснаже „партнере у кључним регионима или да им не оставе ниједну другу опцију сем да се окрену Русији”.

Амерички Конгрес је усвојио закон о пооштравању санкција Русији, Ирану и Сјеверној Кореји прошлог љета, а тај закон омогућује америчким властима да уведу рестриктивне мјере купцима руских војних производа у случају да постигну значајне споразуме с Русијом.

CAATSA не прецизира каква врста споразума би имала за посљедицу санкције, а очекује се да ће Стејт департмент доносити одлуке у сваком посебном случају, наводи руска агенција.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар