Главно Свијет

Медојевић: Ако мањинска влада буде формирана гласовима ДПС – услиједиће демонстрације

ФУНКЦИОНЕР УРА ЗОРАН МИКИЋ: У НОВУ ВЛАДУ НЕ МОГУ ДПС И ДФ
  • Предсједник Покрета за промјене (ПЗП) Небојша МЕДОЈЕВИЋ: Ако буде формирана мањинска Влада гласовима ДПС, то ће сигурно изазвати озбиљну дестабилизацију у Црној Гори јер ће то бити прекрајање изборне воље грађана, издаја и политички инжењеринг

ЗОРАН Микић, функционер УРА, изјавио је да су консултације послије пада Владе Црне Горе почеле телефонским путем, али да ће конкретни разговори почети данас и бити настављени у понедјељак.

– Прво ћемо разговарати са колегама из парламентарне већине, прије свега са партијама са којима смо потписали Меморандум о политичкој сарадњи, а то су СНП, Цивис и мањинске партије. Након тога разговараћемо и са свима осталима, јер ми смо модел мањинске владе понудили свим посланицима којих је 81, а били смо јасни да у тој влади не могу учествовати представници ДПС-а и ДФ-а – рекао је Микић за „Побједу“.

Додао је да очекује да у наредних десетак дана буду окончани разговори, јер, како је истакао, грађани не могу да чекају.

– Не треба губити време у непотребним партијским препуцавањима, већ да се на наш модел одговори врло брзо и да нађемо решење – рекао је Микић.

Предсједник Покрета за промјене (ПЗП) Небојша Медојевић рекао је данас да је у Црној Гори хаотично стање након пада владе, да никоме није јасно шта се дешава и да ће, ако буде формирана мањинска Влада гласовима ДПС, то сигурно изазвати озбиљну дестабилизацију.

– Ако буде дошло до такве издаје, једино што нам стоји на располагању јесу организације протеста, демонстрације, и све оне легитимне методе борбе како у парламенту тако и на улици – рекао је Медојевић за ТВ Прва.

Према његовим ријечима, ако се формира мањинска Влада гласовима ДПС, „то ће сигурно изазвати озбиљну дестабилизацију у ЦГ јер је дошло до прекрајања изборне воље грађана, до издаје, до политичког инжењеринга“.

– Тешко је одговорити на хаотично стање које се догодило послије пада владе због издаје једног њеног конституента тј. преласка партије УРА иза које стоји медијски концерн „Вијести“ из једне парламентарне већине у другу парламентарну већину – рекао је Медојевић.

Истакавши да се ,“у нормалним демократијама“, када Влада изгуби повјерење, организују консултације лидера парламентарних странака и прави се договор о ванредним парламентарним изборима, Медојевић је казао да се у Црној Гори „десио велики идеолошки и политички заокрет од стране представника УРЕ“.

– Сада је створен додатни институционални вакуум. Сада је јако тешко позивати се само на уставне процедуре. Демократске процедуре говоре да је требало направити консултације и договорити се око избора. Устав предвиђа могућност да нових 41 посланик од 81 колико их има у црногорском парламенту, предложи новог мандатара председнику Црне Горе и да он предложи мандатара који би касније састављао Владу – објаснио је Медојевић.

Како је објаснио, то није могуће јер је очигледно постигнут споразум одређених партија још прије неколико мјесеци потписивањем „чувеног Меморандума“ гдје се видјело да ће, како тврди, „уз подршку међународних сила доћи до формирања мањинске Владе“.

Сутра о разрјешењу Бечића

Посланици Скупштине Црне Горе сутра би на ванредној сједници требало да расправљају о приједлогу за разрјешење предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Из Социјалистичке народне партије и Демократског фронта, странака које са Бечићевим Демократама чине парламентарну већину, најавили су да неће гласати за његову смјену, док је функционер Грађанског покрета УРА Зоран Микић најавио да ће данас имати консултације унутар коалиције и да ће од тога зависити како ће гласати.

Приједлог за разрјешење потписало је 38 посланика Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалдемократске партије и Албанске коалиције „Једногласно“.

У образложењу се наводи да Скупштина, за вријеме Бечићевог мандата, није била мјесто суштинског политичког дијалога, због чега није остварила једну од основних функција – да доведе до убрзања европског пута Црне Горе.

Влада Здравка Кривокапића пала је тачно 14 мјесеци након што је изабрана 4. децембра 2020. године.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар