Главно Федерација/БиХ

Мехмедагић ослобођен у поступку у којем је Суд БиХ играо и улогу Тужилаштва БиХ

НА ТАКВУ ПРИСТРАСНОСТ ЈЕ УПОЗОРИО И ПОСТУПАЈУЋИ ТУЖИЛАЦ ОЛЕГ ЧАВКА
  • Чавка је замјерио и првостепеном суду што је поклонио вјеру свједоку Трифку Бухи, који је Мехмедагићев замјеник: „Суд је појаснио да је Буха супотписник и да је он одобрио операцију изузимања снимка из БХ Поште, иако у доказима стоји потпис Османа Мехмедагића

АПЕЛАЦИОНО вијеће Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ и потврдило ослобађајућу пресуду Осману Мехмедагићу Осмици, директору Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), и Мухамеду Пекићу, службенику те агенције, који су прије два мјесеца у првостепеном поступку ослобођени оптужби за злоупотребу положаја.

Занимљиво је да је другостепена пресуда донесена, као и првостепена у експресном року, пише сарајевски „Дневни аваз“.

Док је првостепена објављена исти дана када је Тужилаштво изнијело завршне ријечи, другостепена и правоснажна, свега 10 дана након сједнице на којој је тражено да се она укине и нареди ново суђење.

Поступајући тужилац Олег Чавка је у жалби члановима Вијећа образложио 10. маја да је дошло до битних повреда одредаба кривичног поступка и да је непотпуно утврђено чињенично стање првостепене пресуде.

Чавка је устврдио да су Мехмедагић и Пекић у властитом интересу предузели службене радње за које нису имали овлаштења. Истакао је да је током поступка било константних притисака Суда који је преузео овлаштења Тужилаштва БиХ.

Суд је био тај који је преузео овласти тужиоца и диктирао редослијед којим ће изводити доказе“, рекао је тада Чавка.

Нагласио је да Тужилаштву није било допуштено улагање додатних материјалних доказа, те да се приликом изрицања пресуде јавно изнесени дио разликовао од писменог отправка пресуде.

Чавка је цитирао став Првостепеног суда „да није свака злоупотреба кривично дјело“, што доводи у сумњу, како је рекао, да је пресуда неразумљива.

Тужилац је замјерио Првостепеном суду што је поклонио вјеру свједоку Трифку Бухи, који је Мехмедагићев замјеник.

Суд је појаснио да је Буха супотписник и да је он одобрио операцију изузимања снимка из БХ Поште, иако у доказима стоји потпис Османа Мехмедагића“, казао је Чавка, наглашавајући да је Суд био пристрасан према одбрани.

У жалби је истакнуто да је чудна одлука Суда да не саслуша као свједока полицијског комесара МУП-а КС Нусрета Селимовића, јер је, како је рекао Чавка, он за Тужилаштво био кључни свједок.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар