Главно Свијет

Меј: Протјераћемо 23 руских дипломата, морају напустити Британију за седам дана

НЕЋЕ БИТИ ПРЕКИДА ОДНОСА ДВИЈЕ ЗЕМЉЕ НИТИ БОЈКОТА ФУДБАЛСКОГ МУНДИЈАЛА У РУСИЈИ
  • Меј је изразила увјерење да ће протјеривање „поткопати дјеловање руских обавјештајних служби“ у Британији „за много година унапријед“. Још је додала: „А ако покушају да обнове дјеловање – нећемо им то дозволити“
  • Амбасадор Русије у Лондону Александар ЈАКОВЕНКО поводом потеза британске владе изјавио је: „То је озбиљна провокација. Све што је данас урадила влада Велике Британије – апсолутно је неприхватљиво!“

КАКО се и могло очекивати, Тереза Меј је објавила да ће због „случаја Скрипаљ“ – бившег руског војног обавештајца (пуковника) који је шпијунирао за MI6 – протјерати 23 руских дипломата.

У новом наступу у парламенту, британска премијерка је директно оптужила Москву за покушај тровања Сергеја Скрипаља и најавила да ће у Савјету безбедности УН затражити „предузимање међународних мјера против Русије“.

Нагласила је да је руским дипломатама, који су се нашли на листи за протјеривање – остављен рок од недељу дана да напусте земљу.

Нагласила је да се ради о најоштријој мјери овакве врсте за посљедње три деценије, јер се – како је рекла – не ради о првом случају да Русија дјелује против Британије.

Лондон се ипак – као што се види – није одважио на потпуни прекид међудржавних односа.

Меј је изразила увјерење да ће протјеривање „поткопати дјеловање руских обавјештајних служби“ у Британији „за много година унапријед“. Још је додала: „А ако покушају да обнове дјеловање – нећемо им то дозволити“.

Британија е обзнанила и да прекида све билатералне контакте са Русијом и да повлачи позив руском министруиностраних послова Сергеју Лаврову да посјети Лондон.

Меј је објавила да британски државни функционери и чланови краљевске породице неће присуствовати ни отварању свјетског фудбалског првенства у Русији. Прецизирала да се бојкот не односи на фудбалске репрезентације.

Амбасадор Русије у Лондону Александар Јаковенко поводом потеза британске владе изјавио је:

„То је озбиљна провокација. Све што је данас урадила влада Велике Британије – апсолутно је неприхватљиво!“

 

1 коментар

  • Овако је било и у другом свјетском ,прво тјерај дипломате уз јаку пропаданду!!! Само овај пут фашисти се не крију иза квази демократских држава !!!

Кликни овде да поставиш коментар