Главно Федерација/БиХ

Мектић: Ако се мигрантска криза настави могуће је затварање граница

ВЕЋА ГРУПА АУТОБУСОМ ИЗ САРАЈЕВА СТИГЛА У БАЊАЛУКУ И ОТИШЛА ПРЕМА ГРАДИШЦИ
  • Драган МЕКТИЋ: „Ако треба затворити границе, и то ћемо учинити и ка томе се и иде, укључићемо и друге агенције и Оружане снаге БиХ ако буде потребе… Проблем ових миграција почиње из ЕУ, из Грчке, и не можемо сад ми бити препуштени сами себи. Тражимо да се ЕУ укључи у све ово“
  • Миленко САВАНОВИЋ, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске: Неки користећи мигранте покушавају да мијењају етничку структуру БиХ. Будите сигурни да је то дугорочан пројекат и треба да будемо чврсти, одлучни и јединствени у томе да мигрантима нема мјеста овдје. Нека тај проблем рјешавају они који су до њега довели“

ПОСТОЈИ могућност да БиХ у потпуности затвори своје границе уколико се мигрантска криза настави, рекао је данас Драган Мектић, министар безбједности БиХ, након сједнице Вијећа министара БиХ.

Он је рекао да власти неће дозволити да БиХ буде жртва неодговорности било које земље и мигрантске кризе те „да се суочи са великим проблемом због тога што се неке земље неодговорно односе према том проблему и не воде рачуна о другима“.

„Ако треба затворити границе, и то ћемо учинити и ка томе се и иде, укључићемо и друге агенције и Оружане снаге БиХ ако буде потребе“, рекао је Мектић.

Нагласио је да ће БиХ послати снажну поруку ЕУ и рећи им да ово није проблем ни западног Балкана, ни БиХ, него да су мигранти проблем ЕУ.

„Проблем ових миграција почиње из ЕУ, из Грчке, и не можемо сад ми бити препуштени сами себи. Тражимо да се ЕУ укључи у све ово“, каже Мектић.

Додао је да је Вијеће министара БиХ данас усвојило Нацрт акционог плана за рјешавање проблема миграната.

Према Мектићевим ријечима, у окружењу се ствара атмосфера да, на неки начин, БиХ буде жртва мигрантске кризе.

„Неке државе у нашем окружењу олако прилазе проблему и пуштају мигранте у БиХ. Према Хрватској имамо озбиљне проблеме, јер Хрватска све озбиљније затвара тај простор. Ми не желимо да будемо простор гдје ће се концентрисати велики број миграната без икаквог рјешења“, истиче Мектић.

Већа група миграната у ноћи са понедјељка на уторак примијећена је и у Бањалуци, гдје су дошли из Сарајева, а након полицијске контроле сјели су у такси возила и отишли према Градишци.

У Полицијској управи Бањалука рекли су да је полиција обавила разговор са мигрантима који су аутобусом дошли из Сарајева те да је утврђено да посједују потврду о тражењу азила, а обавијештена је и Служба за послове са странцима.

Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске рекао је да неки користећи мигранте покушавају да мијењају етничку структуру БиХ.

„Будите сигурни да је то дугорочан пројекат и треба да будемо чврсти, одлучни и јединствени у томе да мигрантима нема мјеста овдје. Нека тај проблем рјешавају они који су до њега довели“, рекао је Савановић.

(Независне)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар