Главно Федерација/БиХ

Мектић: Даљи улазак миграната да спријечавамо и војском

НАЈАВИО ДА ЋЕ ТРАЖИТИ И ПРОМЈЕНУ ЗАКОНА ДА БИ ВОЈСКА ЧУВАЛА ГРАНИЦУ
  • Навео да је од почетка године до данас у БиХ ушло близу девет хиљада илегалних миграната, да их је у БиХ сада око три хиљаде, али да ниједан од миграната није добио азил: „Лаж је и покушај преваре да неко овде даје држављанства“
  • Највећи проблем са мигрантима је у Унско-санском кантону, навео је министар безбједности, наводећи да међу мигрантима у БиХ постоје и они који су безбједоносно интересантни: „Њих је око тридесет и они су под надзором у Имигрантском центру у Сарајеву, без могућности да излазе из њега“

МИНИСТАР безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да ће поднијети иницијативу за промјену закона како би се омогућило ангажовање војске на заштити државне границе и спријечио даљи улазак илегалних миграната у БиХ.

Мектић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је пренио специјалном представнику ЕУ у БиХ Ларсу-Гунару Вигемарку да му се „не гади жица“ на државној граници, те да „нико неће правити хот спот“.

„Ако ЕУ нема одговор, ми смо транзитна земља, поштоваћемо све стандарде и конвенције. Али, да ми будемо земља у којој ће се акумулирати мигранти – не“, истакао је он.

Министар безбједности је навео да је од почетка године до данас у БиХ ушло близу девет хиљада илегалних миграната, да их је у БиХ сада око три хиљаде, али да ниједан од миграната није добио азил.

„Лаж је и покушај преваре да неко овдје даје држављанства. (предсједник РС Милорад) Додик жели да направи и произведе додатну врсту страха“, казао је Мектић.

Он је додао да мигрантска криза није резултат неспособности и незнања у БиХ, већ проблем који не може да ријеши ни ЕУ.

„Управљамо тим проблемом у БиХ, колико год поједини жељели да прикажу другачије. Фокусирали смо се на двије кључне компоненте јачање границе, да број миграната сведемо на минималну мјеру и хуманитарни аспект кризе, да особе које уђу у БиХ имају имају адекватан третман у складу са свим конвенцијама“, нагласио је Мектић.

Највећи проблем са мигрантима је у Унско-санском кантону, навео је министар безбједности, наводећи да међу мигрантима у БиХ постоје и они који су „безбједоносно интересантни“.

„Њих је око тридесет и они су под надзором у Имигрантском центру у Сарајеву, без могућности да излазе из њега. Највећи притисак је на границу од Зворника до Бијељине“, казао је Мектић.

Он је истакао да је на састанку са челницима ЕУ рекао да је Европа пала на овом испиту.

„Кријумчари и трговци људима управљају процесом, а не институције ЕУ. Мени је криво што наши политичари доводе то у контекст кризе у БиХ. Ми смо колатерална, штета“, оценио је он.

Бета

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар