Главно Федерација/БиХ

Мектић као „пријетњу БиХ“ означио и Ћеранића, Лазанског и Галијашевића, то му се вратило као бумеранг

ОПТУЖЕНИ ПОСТАЛИ ТУЖИОЦИ И ТВРДЕ ДА ЈЕ САМ МЕКТИЋ ПРИЈЕТЊА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ
  • „Он је управо највећа пријетња БиХ”, казао је Предраг Ћеранић за „Независне” и додао да су на Меткићевој листи за одстрел људи који су његови политички неистомишљеници или су у личном сукобу с њим

МИ НИСМО пријетња по безбједност БиХ. То је Драган Мектић, министар безбједности БиХ – сматрају то појединци који су у информацији његовог министарства означени као та пријетња.

У њој се као пријетња, а коју је објавио портал Индеx.ба, наводе Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци, Мирослав Лазански, војнополитички аналитичар из Србије, Душко Вукотић, први човјек „Ветерана РС“, и експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић. Као пријетња спомињу се и Равногорски покрет, војвода Славко Алексић, руски Мото-клуб „Ноћни вукови“ и његов вођа Александар Залдастанов звани Хирург и вођа огранка ове организације у Србији Саша Савић, удружења „РС – Част отаџбине“ из Београда, „Ветерани РС“, као и радикални селефисти. Пријетња су и Предраг Богичевић, Мирко Велимировић звани Пајо, Александар Синђелић и Андрија Мандић.

На списку су и Руско удружење ветерана „Наследници победе за Балкан“, браћа Нермин и Армин Ћулум из Санског Моста, који су на челу Спортског клуба УТ. Двојица браће на челу су и бајкерске организације „Јунајтед трибјунс“. Као пријетња су означени и Удружење грађана „Аскери“, за које је наведено да нема обиљежја војне обуке нити формације, а да се у везу са њим доводе Берин Балијагић, Насер Орић, Армин Балтић, Енвер Хебибовић, тренер Салка Зилџића, Нермин Ћуприја, те да „Аскери“ сарађују са удружењима „Понос“ из Грачанице, „Свјетло“ из Маглаја и са Сафетом Кудузовићем.

На списку је и Аир Софт клуб из Цазина „Црна муња“, за који је наведено да има војну и полицијску обуку. Безбједносна пријетња је, како наводи министарство, и Удружење „Зелене беретке“. Опасност по безбједност представља и сајбер-криминал и ширење говора мржње.

Прозвани Предраг Ћеранић казао је да Мектић шири дезинформације, чиме узнемирава јавност, те износи неосноване и неаргументоване тезе о томе да неко из РС шаље дјецу на војну обуку у Русију и формира паравојне формације.

Предраг Ћеранић

„Он је управо највећа пријетња БиХ“, казао је Ћеранић за „Независне“ и додао да на Меткићевој листи за одстрел су људи који су његови политички неистомишљеници или су у личном сукобу с њим.

Мирослав Лазански кратко је за „Независне“ рекао да не жели да коментарише информације, те је само поручио да је то лични Мектићев став јер га је прозвао да није завршио правни факултет.

Џевад Галијашевић сматра да је Министарство безбједности са таквим министром највећа опасност по БиХ.

„Извјештај су писали болесни људи који раде у болесним институцијама на нивоу БиХ. Осим Мектића, и Осман Мехмедагић, директор ОБА, је пријетња“, казао је Галијашевић.

И Душко Вукотић сматра да је Мектић највећа пријетња по безбједност БиХ.

„Уколико је тачна објављена информација, онда се може рећи да је БиХ сигурно најбезбједније мјесто у свијету“, рекао је Вукотић за Срну.

Војвода Славко Алексић из Билеће рекао је за Срну да не представља никакву безбједносну опасност, те да се не може ставити знак једнакости између организација проистеклих из Отаџбинског рата и „Ноћних вукова“ са вехабијским покретом.

Мектић је изјавио је да нико нема приступ повјерљивим информацијама које су под ознаком тајности, те није желио да коментарише писање портала Индеx.ба, додајући да нико не може да се позове на информације под ознаком тајности којима нема приступ.

„Ја се држим закона. Ко поступи противно Закону о заштити тајних података чини кривично дјело и ко воли нек изволи“, поручио је Мектић.

 

Огњен Тадић: Почињено кривично дјело

ЧЛАН Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, Огњен Тадић казао је да му је достављена информација да се материјал Министарства безбједности БиХ под ознаком тајности налази у канцеларији Парламентарне скупштине БиХ и да је, ако је дошло до повреде такве информације, почињено озбиљно кривично дјело.

„Ко је извршио повреду ознаке тајности у том документу, он мора одговарати. Овдје више није у питању сам садржај, него повреда тајности“, истакао је Тадић.

 

Едина Латиф: Оставите се лова на вјештице!

Главни и одговорни уредник портала Индекс.ба Едина Латиф изјавила је да је овај портал имао увид у информацију о пријетњама по безбједност БиХ.

„Министар Драган Мектић је нарушио тајност документа за који тврде да је под ознаком тајности. Министар је први који у континуитету својим изјавама у јавности нарушава тајност много чега. Он изађе са подацима који су тајни. Што би он имао право износити те податке, а новинари не би“, рекла је Латифова.

Она је нагласила да је овдје ријеч о класичној замјени теза, „лову на вјештице“, односно да се баве тиме како су новинари дошли до информације, а не њеном суштином.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Mektic-prijetnja-po-BiH-a-ne-mi/469368

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар