Главно РС и матица

Михајловић: „Бук Бијела“ треба да буде изван политике – биће енергетски стуб Србије и БиХ

СРБИЈА СПРЕМНА ДА УЧИНИ СВЕ ШТО МОЖЕ ЗА ГРАДЊУ ТЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ
  • Сташа КОШАРАЦ: „Било би коректно да се и ФБиХ радује напретку и повезивању Републике Српске. Бенефит од таквог пројекта ће имати и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, и Федерација, и Република Српска, па мислим да са политикантством треба престати

МИНИСТАР рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић истакла је данас да пројекат „Бук Бијела“ треба да донесе енергетску безбједност и стабилност Србији и БиХ, те да није и не смије да буде питање политике.

Михајловићева је, након састанка у Београду са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташом Кошарцем, рекла да ће Србија размотрити све могућности и урадити све што буде могла на реализацији пројекта „Бук Бијела“.

Она је нагласила да сви морају бити свјесни да свака врста задржавања тако важног енергетског пројекта утиче на сваког грађанина Србије и БиХ.

– „Бук Бијела“ треба да донесе енергетску безбедност и стабилност свима, и Србији и БиХ. Све што будемо могли да урадимо, а видећемо шта је испред нас као могућност, ми ћемо сигурно заиста и урадити. Ово није и не сме да буде питање политике. Ово је заиста питање енергетске безбедности обе земље – рекла је она.

Кошарац је навео да не зна зашто некоме смета добра сарадња и регионално повезивање и нагласио да се политика континуитета добре сарадње предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика манифестује и кроз енергетску сарадњу.

– Не видим зашто то одређеним структурама у Сарајеву смета. Мислим да апсолутно треба поздравити сваки регионални облик сарадње. Наравно, увијек је отворен позив федералним структурама да се укључе у ту врсту пројеката и ја мислим да успоравање није савезник. Некога успорити у тако важном енергетском пројекту не доноси бенефит никоме – трпе грађани, трпи привреда – истакао је Кошарац.

Кошарац је рекао да треба престати са политикантством, те нагласио да Република Српска не оспорава никакав облик сарадње ФБиХ са било ким и да се радује њеном напретку.

Али би исто тако било коректно да се и ФБиХ радује напретку и повезивању Републике Српске. На крају крајева, бенефит од таквог пројекта ће имати и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, и Федерација, и Република Српска, мислим да са таквим политикантством треба престати. Ми смо требали да имамо што више пројеката и да се радујемо реализацији таквих пројеката – навео је он.

Кошарац је захвалио Србији за ширину коју је показала када је дошло до гасне хаварије у БиХ, те поновио да не види разлог зашто поједине структуре у БиХ праве проблеме у значајним инфраструктурним пројектима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар