Главно РС и матица

Михајловић: До краја 2021. биће реконструисана цела пруга Београд-Бар кроз Србију

САДА ТЕРЕТНИ ВОЗОВИ СТОЈЕ И ПО ВИШЕ ОД ОСАМ САТИ НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ
  • Зорана МИХАЈЛОВИЋ: „До краја ове године имаћемо на Коридору 11 завршена 103 километра од Обреновца до Прељине, у марту почињемо радове на деоници Прељина-Пожега, а следеће године надам се да ћемо имати пројектну документацију и могућност да почнемо да разговарамо о комерцијалном уговору за последњу деоницу, од Пожеге до Бољара, а да за око две године започнемо радове“

МИНИСТРИ саобраћаја Црне Горе и Србије, Осман Нурковић и Зорана Михајловић су данас у Подгорици потписали меморандум о разумијевању и сарадњи влада Србије и Црне Горе на реализацији инфраструктурних пројеката.

„На основу овог меморандума Србија и Црна Гора моћи ће да дефинишу пројекте које могу да заједно раде у области инфраструктуре“, рекла је Михајловић, саопштило је њено министарство у Београду.

Министар Нурковић је рекао да је Црна Гора до сада реконструисала више од 40 одсто пруге Београд-Бар на својој територији и обезбиједила још 70 милиона евра из кредита и грантова за то.

„Циљ нам је да кроз три године имамо много квалитетнију жељезничку везу и бољи транспорт жељезницом између Србије и Црне Горе”, рекао је Нурковић.

Додао је да је на састанку упознао министарку која је и потпредсједница Владе Србије с радовима на ауто-путу кроз Црну Гору Бољаре-Бар и с плановима за наставак изградње друмског Коридора 11 кроз Црну Гору.

Министарка Михајловић је изјавила да ће Србија наставити изградњу Коридора 11 до Пожеге и даље до Бољара, као и да ће до 2021. бити реконструисана читава пруга Београд-Бар на територији Србије.

„Инфраструктурно повезивање је сигуран пут за бољи живот градјана, и сваки пут, било да је ауто-пут, да је регионални или да спаја две државе, од великог је значаја. На томе ћемо убудуће много више радити заједно са Црном Гором, јер није довољно ако свака држава води рачуна само о својој инфраструктури”, рекла је Михајловић, наводи се у саопштењу њеног министарства.

Говорећи о ауто-путу на Коридору 11, који ће повезати Србију и Црну Гору, Михајловић је рекла да ће се формирати заједничка комисија која ће одредити тачку спајања двеју дионица.

„До краја ове године имаћемо завршена 103 километра од Обреновца до Прељине, у марту почињемо радове на деоници Прељина-Пожега, а следеће године надам се да ћемо имати пројектну документацију и могућност да почнемо да разговарамо о комерцијалном уговору за последњу деоницу, од Пожеге до Бољара, а да за око две године започнемо радове“, рекла је Михајловић.

Она је рекла да је Србија послије више од 30 година реконструисала прву дионицу барске пруге, од 77,6 километара, Ресник-Ваљево, а да се ове године ради пројектна документација за наставак од Ваљева до границе с Црном Гором.

„Идуће године очекујемо наставак радова на реконструкцији барске пруге, који би могли бити завршени до краја 2020. или почетком 2021. године”, навела је она.

Уз то, рекла је она, „важно је да радимо и на отклањању такозваних нефизичких баријера, између осталог кроз успостављање заједничких граничних прелаза, какав ћемо са Црном Гором имати у Бијелом Пољу, јер је недопустиво да теретни возови стоје осам и више сати на граничном прелазу“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар