Главно Свијет

Милановић Шмиту: Зашто не искористиш бонска овлашћења да Хрвати могу да бирају своје представнике?

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ЊЕМАЦ НЕЛЕГАЛНО НА СВОЈОЈ ПОЗИЦИЈИ ЈЕР НИЈЕ ПРОШАО СБ УН
  • Указао да би Кристијан Шмит могао својим потезом могао обезбједити да се одлука Уставног суда БиХ аутоматски имплементира у законодавни простор, а не да зависи од парламента БиХ који не жели поступити по налогу Уставног суда

ХРВАТСКИ предсједник Зоран Милановић запитао је зашто Кристијан Шмит, који је нелегално на позицији јер га није изабрао Савјет безбједности УН, не искористи тзв. бонска овлашћења како би се измијенио изборни закон и осигурао да Хрвати у БиХ бирају своје представнике на изборима.

Милановић је данас у Сиску запитао зашто тај човјек не користи бонска овлашћења која су, како каже, недемократска и насилничка, али се користе и не донесе одлуку према којој се одлука Уставног суда БиХ аутоматски имплементира у законодавни простор, а не да се зависи од парламента БиХ који не жели поступити по налогу Уставног суда.

Хрватски медији подсјећају да је Уставни суд БиХ пресудио 2016. у случају Љубић да постојећи изборни закон БиХ дискриминише конститутивне народе јер омогућује бројнијим Бошњацима да бирају дио хрватских представника у Дому народа парламента Федерације БиХ. Уколико би Бошњаци успјели изабрати трећину од 17 хрватских делегата у Дому народа Федерације БиХ без хрватских би се представника могла формирати федерална влада и Савјет министара.

Шмит, који нема легитимитет Савјета безбједности УН почетком овог мјесеца искористио је тзв. бонска овлаштења како би наметнуо одлуку о финансирању општих избора у БиХ налажући издвајање пуног износа од 12,5 милиона КМ колико је тражила Централна изборна комисија насупрот 9,7 милиона КМ колико је одобрио Савјет министара.

Од 1997. Канцеларија високог представника наметнула је око 900 различитих одлука

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар