Влада РС Главно

Министарство финансија Српске блокирало све рачуне Управе за индиректно опорезивање

БЛОКАДА ЋЕ ТРАЈАТИ ДОК НЕ НАПЛАТИ 15 МИЛИОНА МАРАКА СА ЗАТЕЗНИМ КАМАТАМА

МИНИСТАРСТВО финансија Републике Српске блокирало је данас све рачуне у банкама Управе за индиректно опорезивање (УИО) на основу пресуде Суда БиХ којом је УИО дужна Српској да исплати 15 милиона марака плус камате, ексклузивно открива пословни портал Capital.ba.

Ради се о пресуди коју је Суд БиХ донио 7. маја 2015. године, а којом је УИО обавезана да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Након што нису успјели бројни покушаји да се на сједници Управног одбора УИО БиХ договори исплата овог износа Српској, Министарство финансија је данас блокирало све рачуне УИО, а на основу правоснажног рјешења о извршењу које је донио Суд БиХ.

Занимљиво је да су банке првобитно одбиле да блокирају рачуне УИО уз образложење да „рјешење суда није могло бити извршено, зато што је извршење одређено на рачунима на којима се налази новац који је изузет од извршења, а у складу са важећим прописима“.

Тек након што је Правобранилашто РС, које заступа Српску, о овоме обавијестило Агенцију за банкарство РС и Агенција реаговала, банке су блокирале рачуне УИО.

„У конкретном случају, Суд БиХ је одредио рачуне на којим ће се спровести извршење. Суд је примјењивао законе БиХ, па су банке, као организације овлашћене за спровођење конкретног извршења, у обавези да поступају по законима БиХ, имајући при том у виду да је Суд БиХ одбио жалбени навод дужника да се ради о рачунима који су изузети од извршења“, наводи се у допису који је Агенција за банкарство РС упутила банкама, а који је у посједу CAPITAL-а.

Главни рачун УИО има у НЛБ банци, али су јој блокирани и рачуни које има у другим банкама.

Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Суд БиХ је пресудом од 7. маја 2015. године обавезао УИО да Српској исплати 15 милиона КМ са законским каматама почев од 18. новембра 2013. године до дана исплате.

(NN-Capital.ba)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар