Главно Федерација/БиХ

Министри Хрвати блокирали улазак у БиХ без виза грађана С. Арабије, Британије и Ирске

БОШЊАЧКИ МИНИСТРИ ГЛАСАЛИ ПРОТИВ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈЕ УЛАСКА СТРАНАЦА У БиХ

Јосип Грубеша

  • Јосип ГРУБЕША: Хрватски министри су били против због тога што је Европска унија изразила забринутост. ХДЗ БиХ штити интересе европског пута БиХ

САВЈЕТ министара БиХ данас је поново одбио измјенe oдлуке о визама којима би се грађанима Саудијске Арабије, Ирске и Уједињеног Краљевства омогућио улазак у БиХ без виза. Против ове одлуке гласлали су министри из ХДЗ-а БиХ.

Јосип Грубеша, министар правде БиХ казао је новинарима у Сарајеву након ванредне сједнице СМ да су хрватски министри били против ове одлуке због тога што је Европска унија изразила забринутост, те да ХДЗ БиХ штити интересе европског пута БиХ.

Ово све је изазвало велику полемику, наравно да су нам сви туристи добро дошли, сви они који долазе у БиХ, али морамо имати сигурносне претпоставке за све људе који долазе. Не сматрамо да је то проблем што смо гласали против укидања виза јер сви они туристи који долазе из Саудијске Арабије имају визу за неку од европских земаља или САД, па тако могу ући и у БиХ“, рекао је Грубеша.

Иако је избјегла да се појави пред новинарима Бисера Турковић огласила се на свом профилу на Фејсбуку. оцјенивши да је пропуштена историјска шанса да се ублаже негативне посљедице пандемије корона вируса за туристички сектор.

Одговорност за милионске штете је на министрима који су се успротивили приједлогу за олакшавање визног режима за грађане Велике Британије, Ирске и Саудијске Арабије а та одлука је подржана у цијелој БиХ. Не могу пронаћи никакво оправдање за овакав чин, али је ово можда најабљи одговор зашто БиХ не напредује“, написала је Турковићева.

Влада Кантона Сарајево данас је предочила СМ да је спремна да на рачун институција БиХ уплати 880.000 КМ колико  се у буџет БиХ годишње слије од виза грађана Саудијске Арабије.

Поново није прошла ни одлука о  либерализацији режима уласка страних држављана у БиХ, са дозвољавањем да се признаје потврда о вакцинацији или преболованом корона вирусу.

Против су гласали  бошњачки министри – Турковић (дипломатија) и Сифет Поџић (министар одбране  БиХ).

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар