Главно Федерација/БиХ

„Мјесто попа што свети водицу, дошетао Насер у Кравицу”

ПРИПАДНИК ОРУЖАНИХ СНАГА БиХ СУЉО ХАНИЋ НА ПРАВОСЛАВНИ БОЖИЋ ВЕЛИЧАО ОРИЋА

Насер Орић

  • На свом фејсбук-профилу објавио пјесму са ријечима: „Еј, ко на Божић у Кравицу дође, Насер Орић – није Карађође. А кад виђеше са свих страна пуца, стадоше им у грудима срца… Нема више гнијезда душманскога…“

ПРИПАДНИК Оружаних снага БиХ Суљо Ханић објавио је на православни Божић, 7. јануара, на свом Фејсбукпрофилу пјесму „Ко на Божић у Кравицу дође“ која велича команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и убиства у српском селу Кравица 1993. године.

“Еј, ко на Божић у Кравицу дође, Насер Орић – није Карађође. А кад виђеше са свих страна пуца, стадоше им у грудима срца… Нема више гнијезда душманскога, баш на Божић огријала Бога. Мјесто попа што свети водицу, дошетао Насер у Кравицу”, ријечи су, између осталог, пјесме коју је објавио Ханић.

Ово није први пут да Ханић износи овакве ставове или да их јавно подржава на друштвеним мрежама, о чему свједоче фотографије.

На Божић 1993. године муслиманске снаге под командом Орића упале су у Кравицу и убиле 49 Срба, раниле 80 српских цивила и војника, а седам их је нестало, од којих пет још није пронађено.

На Божић је село опљачкано и запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избјегавши сигурну смрт преласком у Србију.

Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали злочини почињени над Србима у Средњем Подрињу.

Тонка Милошевић из Кравице, којој је убијено више чланова породице, рекла је раније да тешко може да опише како је изгледало божићно јутро у Кравици 1993. године.

“Пуцало је са свих страна. Некако се формирао збјег и кренули смо кроз сметове према Дрини. Било је и рањених и дјеце у колони која се споро кретала, али смо некако прешли брда и стигли до Дрине одакле смо евакуисани у Србију и тако се спасили”, присјећа се Милошевићева.

Радмила Николић, која је изгубила супруга, брата и још десет чланова породице у Кравици прије 26 година, присјећа се напада на ово село.

И она каже да се пуцало са свих страна и да су муслимански војници, када су видјели да групе цивила бјеже, добили наредбу да обуставе пуцњаву и штеде муницију и да цивиле хватају живе и кољу.

Николићева је нагласила да су чланови породица убијених Срба изгубили повјерење у рад правосуђа БиХ.

“Доста је игре са нашим стрпљењем. Такво правосуђе нам не треба и треба га укинути, а злочинце ће стићи Божија казна”, поручила је Николићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар