Главно Свијет

Могерини на самиту лидера ЕУ: Формирање косовске војске није добар ни конструктиван потез

ОБАВИЈЕСТИЛА ИХ ДА ХАН И МАЛMСТРОМ РАДЕ НА РЈЕШЕЊУ ЗА КРИЗУ ИЗАЗВАНУ ПРИШТИНСКИМ ТАКСАМА
  • Тему односа Београда и приштине покренуоп редсједник Кипра Никос Анастасијадес

ТОКОМ састанка ЕУ лидера у Бриселу, кипарски предсједник Никос Анастасијадес и шеф европске дипломатије Федерика Могерини говорили су о проблемима у дијалогу Београда и Приштине, тарифама на српску робу које „блокирају дијалог“ и потезу трансформације косовских безбједносних снага, за који су рекли да није добродошао, сазнаје Танјуг у Европском савјету.

Дипломатски извори у Европском савјету кажу да је питање Косова на самиту у Бриселу покренуо кипарски предсједник Никос Анастасијадес, који је обраћајући се ЕУ лидерима поручио да је до ове иницијативе дошло након недавне посјете предсједника Србије Александра Вучића Никозији.

Предсједник Кипра је оцијенио да се ствари „не одвијају добро“ у оквиру дијалога Београда и Приштине, поменуо увођење тарифа од стране приштинских власти на робу из централне Србије и затражио од Могеринијеве да извијести ЕУ о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Према изворима из Савјета, Могеринијева је поновила став ЕУ да косовске тарифе „нису добар потез и блокирају дијалог“.

Она је навела да постоје и „примједбе са приштинске стране“ и да она заједно са комесарима за преговоре о приступању Јоханесом Ханом и за трговину Сесилијом Малмстром ради на изналажењу рјешења за ову кризу.

У Европском савјету кажу да је Могеринијева на састанку ЕУ лидера говорила и трансформацији Косовских безбједносних снага при чему је поновила ЕУ став да „такав потез није добродошао нити је конструктиван“.

Наводи се и да је Могеринијева оцијенила да унутар Косова постоји политички проблем гдје „предсједник и премијер не говоре истим језиком“, те да то „компликује и блокира ствари“.

Европски дипломатски извори наводе да се током разговора о дијалогу Београда и Приштине углавном говорило о проблемима који долазе са приштинске стране, а да о српској страни није било ријечи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар