Главно Свијет

Московска патријаршија: Вартоломеја поводом Украјине подржава само трећина Свете Горе

ИГОР ЈАКИМЧУК: ПОЗИЦИЈУ ЦАРИГРАДА ДИЈЕЛЕ ИГУМАНИ САМО СЕДАМ ОД 20 МАНАСТИРА

Игор Јакимчук

  • Цариградски патријарх Вартоломеј за вријеме богослужења у манастиру  Ксенофонт поменуо поглавара расколничке украјинске цркве Епифана као „митрополита Кијевског и цијеле Украјине“

МОСКОВСКА патријаршија је објавила да није претрпјела пораз у одмјеравању са Цариградском патријаршијом поводом Украјине.

Такође: да Света Гора већински није стала на страну Цариградског патријарха Вартоломеја иако му је формално потчињена.

Секретар њеног одјељења за спољне црквене везе и међуправославне односе Игор Јакимчук указао је да се само трећина манастира поводом Украјине приклонила Цариградској патријаршији.

Објаснио је да су патријарха Вартоломеја на Светој Гори дочекали представници свих манастира, а да је Вартоломеј за вријеме богослужења у манастиру  Ксенофонт поменуо поглавара расколничке украјинске цркве Епифана као „митрополита Кијевског и цијеле Украјине“.

Навео је да су у том заједничком богослужењу учествовали игумани манастира Иверион, Ватопед, Симонопетра, Пантократор, Дионисиат, Хиландар, и Ставроникита. Па нагласио:

„Игумани су дочекали патријарха Вартоломеја јер су му потчињени. Међутим, тај протоколарни сусрет не значи да сви игумани дијеле његова убјеђења. То потврђује и чињеница да су Вартоломеју саслуживала само седморица од 20 игумана. А то је, наравно, мањина“.

Према Јакимчуковим ријечима, патријарх Вартоломеј има право да и на Светој Гори помиње кога хоће и то му нико не може забранити.

Јакимчук је подсетио да Московска патријаршија није оспоравала потчињеност Свете Горе Цариградској патријаршији ни у вријеме када је Атос прошле године био са њом прекинуо еухаристијско општење.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар