Главно РС и матица

МУП Србије: Генерал Миломир Савчић није на територији Србије

СУД БиХ ОБЈАСНИО ЗБОГ ЧЕГА НИЈЕ НАЛОЖИО ПРИВОЂЕЊЕ ОДМАХ ПОСЛИЈЕ РОЧИШТА
  • Из саопштења МУП Србије: „Након обављених провјера евиденција о уласку у земљу Управе граничне полиције, утврђено је да Савчић није ушао у Србију
  • МУП Србије позвао медије у БиХ да не износе непровјерене и нетачне информације које служе као подлога појединцима да у своје личне размирице и обрачуне увлаче Србију

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова (МУП) Србије саопштило је да се пензионисани генерал Војске Републике Српске и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић не налази у Србији.

Након обављених провјера евиденција о уласку у земљу Управе граничне полиције, утврђено је да Савчић није ушао у Србију – наведено је у саопштењу МУП-а.

МУП Србије позвао је медије из БиХ да не износе непровјерене и нетачне информације „које служе као подлога појединцима да у своје личне размирице и обрачуне увлаче Србију“.

Медији из БиХ јуче су објавили да је Савчић, коме је Суд БиХ одредио притвор, напустио земљу и да се налази у Србији.

Суд БиХ је расписао међународну потјерницу за Савчићем након што је „запримио службену забиљешку Судске полиције у којој се наводи да оптужени Савчић није пронађен на кућној адреси, те да из тог разлога није спроведен до притворске јединице по наредби Суда“.

– Тужилаштво БиХ није предложило одређивање притвора Миломиру Савчићу, предсједнику Борачке организације Републике Српске, због околности које указују на опасност од бјекства, нити су Суду достављени докази који указују на такву опасност, па Суд није ни задржао оптуженог након рочишта – саопштили су данас из Суда БиХ.

Из Суда подсјећају да су 9. августа донијели рјешење којим су оптуженом Савчићу укинуте мјере забране, а усвојен приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјере притвора због непоштовања изречених мјера забране.

– У ранијем току поступка, по приједлогу Тужилаштва БиХ, оптуженом Миломиру Савчићу је рјешењем Суда, односно измијењеним рјешењем Суда, поред прекршене мјере забране одређена и забрана напуштања боравишта и забрана путовања, а у циљу извршења наведене мјере кретање оптуженог ограничено је на територију БиХ, уз привремено одузимање свих путних исправа, односно пасоша БиХ, као и путне исправе Републике Србије и личне карте, те је забрањено издавање нових пасоша, као и кориштење личне карте за прелазак државне границе. Све поменуте мјере су приликом одржавања рочишта за одређивање мјере притвора по приједлогу Тужилаштва БиХ 9. августа и даље биле на снази – наводи се у саопштењу.

Мјера притвора по овом рјешењу може трајати најдуже три године рачунајући од дана потврђивања оптужнице, односно до 13. јануара 2023. године или до другачије одлуке Суда.

Адвокат Миодраг Стојановић потврдио је за РТРС да је уложио жалбу на рјешење Суда БиХ којим је одређен притвор Савчићу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар