Главно РС и матица

На суђењу Тачију и осталима из врха ОВК статус жртве може добити 17 лица

ДЕВЕТ СУ СРБИ, ШЕСТ КОСМЕТСКИ ШИПТАРИ, А ТРОЈЕ СУ „ОСТАЛИ“
  • Пет Срба тврди да су били директне жртве ОВК, односно да су били киднаповати, мучени, противправно задржавани и да се према њима нечовјечно поступало у логору који се помиње у оптужници у инкриминисамом периоду

СЛУЖБА за заштиту свједока Специјализованих вијећа Косова са сједиштем у Хагу предложила је судији за претходни поступак да одобри статус жртве за 17 особа у процесу који се води против некадашњег Главног командатна ОВК Хашима Тачија и тројице шефова те паравојске, сматрајући истовремено да само један захтјев за такав статус треба да одбије.

Захтјеве за статус директне или индиректне жртве до сада је поднијело укупно 18 особа, од чега су девет Срби а шест су косовски Албанци.

Националност тројице није објављена у Првом извјештају ове Службе, у ком се поред осталог предлажу и заштитне мјере за жртве.

За све кандидате жртве српске националности Служба је предложила судији да им додијели тај статус, као и за пет кандидата албанске и троје неиндетификоване националности, док је само за једног Албанца предложила одбијање његовог захтева, јер се односи на догађај 1997. године, а тај период није обухваћен оптужницом против Тачија и осталих.

Овај Албанац тврди да су га 1997. године упуцали припадници ОВК због чега трпи физичке и менталне посљедице.

Сви поменути кандидати за жртве означени су псеудонимима – бројевима, како би се заштитио њихов идентитет ради безбједности.

Пет Срба тврди да су били директне жртве ОВК, односно да су, како се наводи у извјештају, били киднаповати, мучени, противправно задржавани и да се према њима нечовјечно поступало у логору који се помиње у оптужници у инкриминисаном периоду.

Тврде да су претрпјели физичку, менталну и материјалну штету као посљедицу ових злочина.

Четворо је поднијело Служби документацију у вези са повредама, док је једна жртва поднијела и психијатријски извјештај о претрпљеној душевној повреди.

Још један подносилац захтјева српске националности тврди да је директна жртва киднаповања, мучења, незаконитог притварања и окрутног поступања од стране припадника ОВК у логору на Косову у периоду на који се односи оптужница.

Овај подносилац пријаве наводи да је претрпио физичку, менталну и материјалну штету као посљедицу ових кривичних дјела за шта је  поднио љекарска уверења о физичкој и менталној повреди и фотографије уништене имовине, као и документе о губитку зараде као пратећу документацију за материјалну штету, наводи се у извјештају .

Друго троје Срба, који су поднијели захтјеве за статус, наводе да су индиректне жртве ОВК. Једној жени су припадници ОВК отели мужа који никада није пронађен, а двоје Срба се жалило због отмице, односно убиства очева.

Троје Албанаца из исте породице, чији је супруг, односно отац отет и никада никада није пронађен, тврде да су индиректне жртве ОВК. Још један Албанац тврди да су му припадници ОВК убили брата, што га чини индиректном жртвом злочина.

Три подносиоца захтјева, чија националност није објављена, су чланови исте породице, чији је муж, односно отац био отет и убијен од стране ОВК.

УНМИК-ова Канцеларија за нестале особе и форензику 2010. године утврдила је његов идентитет, наводи се у извјештају.

Још једна косовска Албанка тврди да су јој припадници ОВК убили брата, због чега је претпјела менталне повреде.

Служба за заштиту жртава тражи од судије да свим апликантима одреди додатне заштитне мјере због оправданог и повећаног ризика за њих и њихове породице које живе на Косову. Служба конкретно тражи да се јавности никако не открива било која евиденција која идентификује подносиоце, као и да се у њиховој идентификацији искључиво користе псеудоними. „Ове заштитне мјере имају за циљ да обезбеде да информације о идентитету кандидата не деле се са спољним светом“, наводи се у извештају службе.

Одлуку ко ће бити жртва у поступку донијеће судија за претходни поступак.

На његову одлуку постоји право жалбе.

Тачи, као и Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими терете се за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична ђела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била дио раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дјела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар