Главно РС и матица

Није прошала Рамина иницијатива да Савјет Европе оспори Мартијев извјештај о трговини органима

ПЛАН МУ БИО ДА БУДЕ ОДРЕЂЕН НОВИ ИЗВЈЕСТИЛАЦ И ДА СЕ НА КРАЈУ ИСПОСТАВИ ДА ЖУТЕ КУЋЕ НИЈЕ НИ БИЛО
  • На дан када је пред Специјалним судом у Хагу почело суђење бившим лидерима тзв. ОВК, 3. априла, Еди Рама је саопштио да је Албанија у ПССЕ прикупила потписе за нову резолуцију, која би оспорила резолуцију Дика Мартија из 2011. године. Рама је тада тврдио да су у резолуцији Мартија „без икаквих чињеница, изнесене страшне оптужбе на рачун тзв. ОВК

ПОКУШАЈ албанског премијера Едија Раме да у Савјету Европе оспори извјештај Дика Мартија о трговини људским органима није прошао, рекла је Елвира Ковач, члан делегације Скупштине Србије при СЕ и потпредсједница Парламентарне скупштине СЕ.

Ковач наводи да је на јучерашњој сједници Бироа ПССЕ одлучено да се о иницијативи Албаније сачини само информација.

На дан када је пред Специјалним судом у Хагу почело суђење бившим лидерима тзв. ОВК, 3. априла, Рама је саопштио да је Албанија у ПССЕ прикупила потписе за нову резолуцију, која би оспорила резолуцију Дика Мартија из 2011. године.

Рама је тада поручо да су у резолуцији Мартија „без икаквих чињеница, изнесене страшне оптужбе на рачун тзв. ОВК за трговину људским органима“.

Коваче истиче да није тешко прикупити 20 потписа, из минимум пет земаља и двије политичке групе, за покретање неке иницијативе у Савјету Европе.

– Самим тим, тај захтјев је морао да буде на дневном реду Бироа ПССЕ, али он може да донесе различите одлуке. Када неко покрене иницијативу за доношење резолуције, као што је то учинила Албанија, не мора одлука да буде да од тога настане извјештај, као што је Тирана хтјела. Они су хтјели да њихова иницијатива буде прослијеђена комитету за правна питања, да изаберу извјестиоца и да се на крају испостави да Жута кућа није постојала. То није прошло – наводи Ковач.

Она објашњава да је Биро ПССЕ усвојио предлог да од иницијативе Тиране настане само информација, која нема неку политичку тежину, јер неће се радити никакав извјештај, већ ће се сачинити информација у вези са иницијативом.

– Заиста би било нечувено доводити у питање раније извјештаје и рад комитета Савјета Европе. То би био невиђени преседан, то се никада раније није догодило – каже наша саговорница.

Она истиче да је одлука да Рамина иницијатива не доведе до новог извјештаја Савјета Европе на Бироу ПССЕ донесена акламацијом.

– Секретаријат је предложио да се у вези са Рамином иницијативом направи само информација, не и извјештај, и сви на Бироу су се сагласили са тим – рекла је она.

Коваче подсјећа да су посланици ПССЕ још у октобру прошле године, када је Рама на засједању у Стразбуру говорио о оспоравању Мартијевог извјештаја, бурно реаговали.

– Рама је био прилично непријатан и непристојан у наступу, говорио је против рада СЕ. Посланици су се побунили, као и ранији предсједници одбора за правна питања ПССЕ – истиче Ковач.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар